Marianne Zwagerman: ‘Zonde als goedopgeleide vrouwen luizenmoeders zijn’

KluitjesvolkWe leven op een kluitje in een aangeharkt, overgereguleerd en risicomijdend land. We ruilden vertrouwen in onszelf in voor vertrouwen in regels. Want o,o,o, er zou eens iets fout kunnen gaan in ons rubberentegelparadijs.

Aldus Marianne Zwagerman in haar boek ‘Kluitjesvolk, het hoeft niet’.

Want je hóéft hier niet aan mee te doen. Je bent vrijer dan je denkt. En daarbuiten is het leven mooier, leuker en avontuurlijker.

Marianne Zwagerman schopt, zoals we van haar kennen, heerlijk tegen heilige huisjes aan. Een van de zaken die ze behandelt gaat over werkende moeders, meldt vandaag De Telegraaf. De auteur vraagt zich af of je als werkende moeder wel of niet luizen moet pluizen of dat het zonde is van je (duurbetaalde) tijd.

Presentator Dolf Jansen verweet mij asociaal gedrag toen ik tijdens de uitzending zei dat je ook kan weigeren om luizenmoeder te zijn. Ik vind het juist asociaal om als goed opgeleide vrouw- en laten we niet vergeten dat wij als maatschappij in die opleiding hebben geïnvesteerd- op school luizen te vangen, iets wat elke ongeletterde bijstandstrekker ook zou kunnen doen.

Om die reden vind ik ook dat je als carrièrevrouw niet je eigen kopjes koffie moet maken of koffie moet halen: daar ben je te duur voor. Het is diefstal van het bedrijf waar je voor werkt. En broodroof van mensen die niet jouw capaciteiten hebben en veroordeeld zijn tot de kopieermachine. Luizenmoeder is zo’n argument dat vrouwen graag van stal halen om hun werkontwijkende gedrag te legitimeren. Zoals vrouwen zich sowieso vaak verschuilen achter hun nageslacht.

Het advies van Marianne Zwagerman in haar boek ‘Kluitjesvolk’: ‘Verwelk niet in de knop, kruip uit je huid, ga op tijd dood, maar leef eerst alsof het hek open staat. Want dat staat open. Ook voor jou!’

Lees ook:Marianne Zwagerman radio-columniste voor BNR
Lees ook:Meisjes en vrouwen moeten er schijt aan hebben of ze leuk gevonden worden of niet
Lees ook:Vrouwen met zeebenen op de HISWA
Lees ook:Als zij meer verdient dan hij wordt er vaker gescheiden
Lees ook:Werkende moeders ‘kweken’ hoogopgeleide dochters en zorgende zonen

1 Reacties // Reageer

One thought on “Marianne Zwagerman: ‘Zonde als goedopgeleide vrouwen luizenmoeders zijn’

  1. [email protected]

    Zag je op @z. Blij met je fel reageren tegen, in feite, de waardering voor oppervlakkigheid in de media. Baal hier zelf al jaren van. Dank je wel, Marianne, zou je veel vaker op televisie willen horen.

    groetjes,
    Misha Rikkers

      /  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>