Carice van Houten is Leni Riefenstahl

riefenstahlCarice van Houten wist niet veel over nazi-regisseur Leni Riefenstahl voordat ze haar rol ging vertolken in RACE.

Daarin is te zien dat de zwarte topatleet Jesse Owens tijdens de Olympische Spelen van 1936 in Berlijn, die Adolf Hitler benutte als propagandamiddel, te maken krijgt met het extreme racisme van de nationaalsocialistische politiek. Ondanks dit alles sleepte de atleet toch 4 gouden medailles in de wacht.

Cameravrouw Leni Riefenstahl maakte in opdracht van de führer een film over het evenement…..

“Zij was ambitieus, intelligent, gedreven. Maar ze was natuurlijk wel een nazi, hoewel niet precies duidelijk is hoe fanatiek ze was”, aldus de actrice in gesprek met AD.

Van Houten hoopt dat er ooit nog een speelfilm over het leven van Riefenstahl zelf wordt gemaakt. “Ik begeef me nu misschien op glad ijs, maar het is wel opmerkelijk dat Hitler een vrouw de kans gaf om deze films te maken. Wat daar de reden van was, is duister gebleven.”

‘Neerlands trots in het buitenland’ vindt het voorts belangrijk dat de Tweede Wereldoorlog niet wordt vergeten, vertelt ze in een interview met The Guardian vandaag.

Eerder speelde Carice al rollen in andere films over de Tweede Wereldoorlog, zoals in ‘Zwartboek’ van Paul Verhoeven. Ze vindt het belangrijk dat er aandacht blijft voor die zwarte periode uit de wereldgeschiedenis.

“Het is al 70 jaar geleden, maar nog steeds worden we geconfronteerd met de dingen die toen zijn gebeurd.” Ze vindt het dan ook niet kunnen dat geschiedenislessen niet meer op school worden gegeven. “We hadden onlangs een minister die dat opperde. Dat maakt mij wel bang”, zegt ze. “We doen ons beschaafd voor, maar eigenlijk zijn we niet beter dan dieren.”

RACE van regisseur Stephen Hopkins komt in Nederland uit op 30 juni 2016.

Lees ook:Marlene Dietrich & Leni Riefenstahl: een dubbelportret
Lees ook:Wikileaksvrouw vindt film, waarin Carice van Houten haar speelt, niet OK
Lees ook:Carice van Houten wordt Greta Garbo
Lees ook:Astrid Joosten maakt ‘De magie van Anne Frank’
Lees ook:Carice van Houten & Halina Reijn komen met ‘Anti Glamour’

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>