Correspondente Judit Neurink over ISIS

Opeens waren ze overal in het nieuws: de radicale strijders van ISIS. Met zwarte vlaggen, hun gezichten verborgen onder sjaals, reden ze in colonne via de tv de huiskamers binnen als het nieuwe, islamitische gevaar.

Ze veroverden grote steden in Syrie en Irak en legden de bewoners de strenge islamitische wetgeving op. Ze riepen een eigen islamitische staat uit en probeerden die met moderne wapens die ze onderweg buitmaakten uit te breiden.

Hele groepen mannen ~soldaten en burgers~ werden afgeslacht, westerlingen werden ontvoerd en onthoofd, en vrouwen en kinderen buitgemaakt. De vrouwen misbruikt en verhandeld als seksslaven, de kinderen klaargestoomd in ISIS’ extreme vorm van de islam.

De snelle machtsuitbreiding en het extremisme van terreurbeweging ISIS in Syrië en Irak zorgden in 2014 voor schokkende nieuwsfeiten.

Correspondente Judit Neurink schrijft er o.a. over in Trouw en De Standaard vanuit het Noord-Irakese Erbil.

Haar boek ‘De oorlog van ISIS’ is het eerste Nederlandstalige boek over het fenomeen.

Neurink zet uitvoerig de voorgeschiedenis uiteen. Ze legt veel nadruk op de kwalijke rol die Maliki, de sjiitische premier van Irak, speelde door soennieten (onder Saddam nog de bevoorrechte minderheid) stelselmatig te discrimineren en te vervolgen.

Zo ontstond een nieuwe voedingsbodem voor terreurbeweging Al-Qaida. In gevangenschap maakten oud-Saddam-medewerkers kennis met opgepakte Al-Qaidastrijders. Dit monsterverbond vormde de sleutel tot ISIS’ machtsontplooiing.

Irak-correspondent: ISIS is niet islam door Zoomin_Nederland
Momenteel is Judit Neurink in Nederland voor lezingen in o.a. Alkmaar, Almere

Lees ook:ISIS behandelt hun seksslavinnen beestachtig
Lees ook:ISIS & het kalifaat: vrouwonvriendelijkheid is een eufemisme
Lees ook:ISIS stenigt eigenhandig ‘overspelige’ vrouw
Lees ook:Seksslavinnen zijn de lokkertjes van ISIS
Lees ook:‘ISIS dwingt meisjes en vrouwen tot vaginale verminking’

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>