Column Fidan Ekiz geweigerd voor Turkse expo door ambassadeur

De Turkse ambassadeur verbiedt een column van de Turkse columniste Fidan Ekiz, die ze schreef voor een catalogus bij de expositie ‘Kadinlar’ in museum Twentse Welle in Enschede.

Het is een soort van reis door Turkije aan de hand van 10 belangrijke Turkse vrouwen.

Het voorwoord van Fidan Ekiz is geweigerd.

In haar schrijven gaat ze namelijk in op de ongelijkheid in Turkije tussen mannen en vrouwen…..

“Ik ben ook licht kritisch op president Erdogan. Van wat ik heb begrepen valt de ambassadeur vooral over een passage waarin ik vertel over de emancipatie van Turkse moslima’s onder de regerende islamitische AKP-partij,’’ aldus Ekiz in een verklaring.

Zo vindt ze het een goede zaak dat door de emancipatie het dragen van een hoofddoek op universiteiten en in openbare gebouwen niet langer verboden is.

“Die ontwikkeling juich ik toe. Iedereen heeft recht op onderwijs en moet kunnen werken in een overheidsfunctie. Hier is niets beledigends aan.’’

Directeur Kees van der Meiden van de Twentse Welle verschuilt zich achter het feit dat musea die gebruik willen maken van collectiestukken van Turkse collega-musea een contract af moeten sluiten, waarin staat dat de tekst van de bijbehorende catalogus moet worden voorgelegd aan de Turkse overheid.

“Die heeft onoverkomelijke moeite met haar stuk. Een mening die ik niet deel en niet begrijp, maar ik moet er wel rekening mee houden. Formeel committeert de Turkse ambassadeur zich aan de inhoud van een boek waarvan hij het voorwoord heeft geschreven. Zo ziet men dat in Turkije.’’

Lees ook:Turkse powervrouwen
Lees ook:Turkse mannen in rokjes vanwege verkrachtingsdood Özgecan Aslan
Lees ook:Journaliste Fréderike Geerdink wordt Turkije uitgezet
Lees ook:Ebru Umar genomineerd voor Pim Fortuyn Prijs
Lees ook:Turkse vicepremier: vrouwen horen volgens de Islam niet te lachen

3 Reacties // Reageer

3 thoughts on “Column Fidan Ekiz geweigerd voor Turkse expo door ambassadeur

 1. Kees van der Meiden

  ter aanvulling:

  Het gaat niet om bijdrage van 10 vrouwen waarvan de bijdrage van Ekiz is geweigerd

  Het gaat om een boek over 10 historische vrouwen uit de Turkse geschiedenis, waar in eerste instantie het verhaal van Ekiz als een soort side story zou worden gepubliceerd. Bij nader inzien pas echte publicatie in het magazine van het museum beter.

    /  
 2. murat

  terecht ook. Ik vind het altijd laf en makkelijk om over een onderwerp te schrijven die ver van je bed is en ook als ex moslim is niet niet gepast.

    /  
 3. Kees van der Meiden

  Zie hier ons persbericht van vanavond.

  Tentoonstellingsboek bij expositie Kadınlar

  In de afgelopen dagen is er in de media discussie ontstaan over vermeende censuur vanuit de Turkse ambassade in Nederland van een tentoonstellingsboek. Dit boek wordt uitgebracht bij de tentoonstelling Kadınlar die op 15 maart as open gaat voor publiek in museum TeentseWelle.
  Deze discussie is spijtig en de constatering dat het hier om censuur zou gaan onjuist.

  Directeur Kees van der Meiden heeft vandaag een gesprek gevoerd met Z.E. de heer Sadık Arslan, Ambassadeur van de Republiek Turkije in Nederland over het boek dat bij de tentoonstelling Kadınlar wordt uitgegeven. Besloten is het verhaal van journaliste Fidan Ekiz in onder andere het magazine van het museum te publiceren en niet in het tentoonstellingsboek. Samen met Ekiz organiseert het museum tijdens de expositie een avond over de positie van de vrouw in de Turkse samenleving.

  Er is dus geen sprake van censuur en het verbieden van een column. Bij nader inzien past het verhaal echter niet in het boek, dat nog in wording is en bij de opening van de tentoonstelling wordt gepresenteerd.
  De expositie wordt geopend door de heer Ron Keller, Nederlands Ambassadeur in Turkije, en Z.E. de heer Sadık Arslan, Ambassadeur van de Republiek Turkije in Nederland, op zaterdag 14 maart as.In Kadınlar spelen tien inspirerende vrouwen de hoofdrol, die zijn uitgegroeid tot symbolen in de Turkse cultuurgeschiedenis. De expositie biedt een reis langs de ongekende culturele rijkdom uit de tijdwaarin deze tien vrouwen leefden: van de klassieke oudheid tot het zeer recente verleden. De expositie herbergt dan ook een grote variëteit aan religie, cultuur, taal en kunst.

    /  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>