Prof. Dianna Kenny legt uit waarom (pop)sterren jong doodgaan

De legende van de mythische ‘Club 27’, de zogenaamde fatale leeftijd voor popsterren waarop onder andere Amy Winehouse kwam te gaan, blijkt uiteraard in veel gevallen niet op te gaan. Maar een studie van een Australische musicologe blijkt wel dat popsterren, zowel mannelijke als vrouwelijke, gemiddeld tot 25 jaar vroeger sterven dan gemiddeld.

Dianna Kenny, professor Psychologie en Muziek aan de universiteit van Sydney, vergeleek de overlijdens van de algemene Amerikaanse bevolking met die van 12.665 muzikanten, uit heel uiteenlopende genres, die stierven tussen 1950 en juni 2014.

Die laatsten hebben 5 tot 10x meer kans om te verongelukken dan andere mensen. Het aandeel dat zelfmoord pleegt is 2 tot 7x groter. Tot slot lopen ze tot 8x meer risico om te worden vermoord dan gewone stervelingen. Volgens Prof. Kenny krijgen popsterren veel te weinig steun om om te gaan met de levensstijl waarvoor ze eigenlijk emotioneel nog niet volwassen genoeg zijn.

De muziekscene slaagt er niet in om grenzen te trekken en te definiëren wat acceptabel gedrag is. Integendeel, de sector doet net het tegenovergestelde: ze moedigt buitensporig gedrag aan. Drugs, alcohol en zelfmoord mogen dan de uiteindelijke doodsoorzaak zijn, de kern van het probleem ligt veel dieper. Jonge muzikanten die zich depressief en suïcidaal voelen, voelen zich aangetrokken tot dit soort omgeving.

Lees ook:Eindelijk excuses voor zogenaamde ‘liederlijke Ierse vrouwen’
Lees ook:Nieuwe methode leert allochtone jongens hun seksuele grenzen
Lees ook:Grace Jones vindt hedendaagse popsterren copycats
Lees ook:Vrouwen voelen zich langer jong dan ooit
Lees ook:Waarom is menstruatie-bloed een taboe?

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>