Wetenschap zoekt meer vrouwelijke proefkonijnen

Reeds een aantal maal schreven we hier over genderspecifieke geneeskunde. De meeste medische onderzoeken en farmaceutische tests worden gedaan op blanke mannen van rond de 50 jaar. Daarbij is dus een heel groot gedeelte van de mensheid niet gecoverd.

“Als de arts je als vrouw een middel voorschrijft, is het aannemelijk dat het helemaal nooit op vrouwen is getest”, aldus de Amerikaanse biomedicus Deborah Clegg. Een internationaal team wetenschappers vraagt in het vakblad Cell Metabolism meer aandacht voor de verschillen tussen mannen en vrouwen in medisch onderzoek.

De reden waarom vrouwelijke muizen, konijnen, maar ook mensen geen populaire proefdieren zijn, is hun door de maand heen wisselende hormoonspiegel. Dat kan maar lastig zijn voor de onderzoeksuitslagen, terwijl het nou net die hormonen zijn die ervoor zorgen dat bepaalde behandelmethoden geen of weinig effect hebben op vrouwen. En dan hebben we het nog niet gehad over symptomen. Mannen krijgen bij een hartinfarct meestal druk op de borst en pijn in de rechterar. Vrouwen hebben soms ‘alleen maar’ last van misselijkheid en pijn in hun linkerarm.

Als vrouwen al wel medoen in onderzoeken, dan schiet de analyse van de vaak tekort. “Vaak wordt geen rekening gehouden met hun leeftijd, met zwanger of niet, of ze in de menopauze zijn of de pil slikken. Door te weinig genderspecifiek onderzoek leveren medisch testen informatie op die voor geen van beide geslachten relevant is.

Lees ook:Je kunt vrouwen niet als mannen behandelen in de medische zorg
Lees ook:Symptomen hartinfarct bij vrouwen worden vaak niet herkend
Lees ook:Hartinfarct bij vrouwen kan zich wel uiten in pijn rechterarm
Lees ook:‘Vrouwen zijn DE LUL in de gezondheidszorg’
Lees ook:Seksueel geladen clips maken verkrachting ‘normaal’

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>