De rode vlag: waarom (sport-) wetenschappers vrouwen negeren

In de medische wetenschap komt de laatste jaren gelukkig steeds meer ook voor gendergerelateerde onderzoeken. Immers de meeste onderzoeken op lichamelijk terrein werden altijd gedaan op blanke mannen. Dan valt uiteraard een heel groot gedeelte van de wereldbevolking buiten de boot.

Dat is gevaarlijk, omdat er grote verschillen zijn in signalen en reacties tussen mannen en vrouwen en ook tussen blanken, Afrikanen, Aziaten, Latino’s etc.

In sportonderzoeken is er bijna helemaal geen oog voor vrouwen. De reden? Hun maandelijkse cyclus. Tsja…..

Doctoraatstudent aan de University College London Georgie Bruinvels kaart het probleem aan in het British Journal of Sports Medicine.

Ze roept dan ook op tot meer studies over de impact van hormoonschommelingen op het lichaam en de atlethische prestaties van vrouwen. Tijdens de ovulatie is er bijvoorbeeld een hoog oestrogeen-niveau. Dit betekent dat de spierkracht verschilt van die in de luteale fase, wanneer de levels van zowel oestrogeen als progesteron hoog zijn.

Vroeger werden medische studies, waaronder tests met medicijnentests, alleen bij mannen uitgevoerd uit vrees voor negatieve effecten op de vrouwelijke voortplantingsorganen. Nu onderzoekers beter de menstruatiecyclus en de hormoonschommelingen kennen, zou het minder ingewikkeld moeten zijn om vrouwen er ook in op te nemen.

De studie uitgevoerd door promovenda Bruinvel en haar collega’s toon aan dat bijna 42% van de sportende vrouwen denken dat hun menstruatiecyclus een negatief effect heeft op haar training en prestatie. Maar er is weinig onderzoek naar zowel de positieve als de negatieve effecten dat hun theorie ondersteunt.

Daarom besluit Bruinvel: “De menstruatiecyclus is een natuurlijk proces, maar het is nog steeds een taboe, zeker in de sportwereld.” Meer bewijzen en beter begrip van de lichamelijke effecten op atletes kunnen vrouwen helpen om te sporten op het beste moment van hun hormoonpeil.

Lees ook:Hebben powervrouwen minder seks in hun relatie of juist meer?
Lees ook:Wetenschap ‘vergat’ jarenlang te werken met vrouwelijke proefdieren
Lees ook:Niet voor hoogtevrezers: ballerina danst op rijdend touw
Lees ook:In IJsland zijn vrouwen het hardst getroffen door de bankencrash
Lees ook:Glaasje wijn houdt dementeren enigszins op afstand. Wat zei u? Eentje dan!

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>