Nederlandse vrouwen zijn bang voor het F-woord

Natuurlijk zijn de meeste Nederlandse vrouwen voor gelijke rechten, maar jezelf een feminist noemen, dat doen er maar weinig.

De Tilburgse promovenda Maartje Meijs zocht in haar proefschrift ‘Identification with Feminism’ uit waarom….

“Veel vrouwen distantieren zich omdat feministen als koude vrouwen worden gezien,” aldus citeert UNIVERS.

“Blijkbaar is het voor vrouwen belangrijk dat anderen je als warm en vriendelijk beschouwen. De feminist wordt gezien als een atypische vrouw, die de eigen carrière boven het gezin stelt. Ze scoort hoog qua competenties, maar laag qua warmte. Dat wordt niet gewaardeerd.”

Dat feministen de maatschappij willen veranderen, wordt evenmin als positief beschouwd. “Die strijdbaarheid en drang tot verandering maakt hen eveneens tot koude personen in de ogen van veel vrouwen.”

Vrouwen willen graag onafhankelijk overkomen. Ook daarom noemen ze zichzelf niet graag feminist, ontdekte Meijs. “Door jezelf een feministe te noemen, toon je zwakte, omdat je jezelf aansluit bij een groep. Veel vrouwen doen dit daarom expres niet. Zij willen hun onafhankelijkheid bewaren en laten zien dat ze prima alleen voor zichzelf kunnen opkomen.”

“Er wordt gedacht dat je als feminist meteen op de voorgrond moet treden”
Een beetje ironisch is het wel. Want feminisme gaat toch juist over het waarborgen van de onafhankelijkheid van de vrouw? “Inderdaad,” zegt Meijs. “Maar deze gedachtegang zorgt er wel voor dat de stap naar een breed gedragen feminisme niet gemaakt wordt. Met alle gevolgen van dien.”

De voornaamste reden dat vrouwen zichzelf niet graag een feminist noemen heeft volgens Meijs te maken met de associatie met activisme. “Er wordt gedacht dat je als feminist meteen op de voorgrond moet treden en je stem moet laten horen. Daar hebben de meeste vrouwen geen zin in.”

De terughoudendheid tegenover het feminisme doet volgens Meijs de gendergelijkheid in Nederland geen goed. “Maar ik zie het niet gebeuren dat vrouwen zich in de nabije toekomst massaal feminist noemen. Er moeten andere wegen worden gevonden.”

Lees ook:Kijk uit: feministen vormen een terreurgroepering
Lees ook:TIME magazine: het woord ‘feminist’ kan geschrapt worden
Lees ook:Feministische Porno Conferentie deelt prijzen uit
Lees ook:Mannen willen helemaal niet dat het voor hen opgenomen wordt door vrouwen
Lees ook:Lena Dunham interviewt Hillary Clinton

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>