Tilburgse Universiteit investeert 1 miljoen in nieuwe topvrouwen

Het universitair onderwijs in Nederland zit te springen om topvrouwen.

Tilburg School of Humanities investeert daartoe een miljoen, nadat
de faculteitsraad gisteren akkoord ging met dit voorstel.

Dat meldt uivers.nl.

Met het geld moeten 2 vrouwen in de rangen van universitair hoofddocent of hoogleraar worden aangesteld. De investering loopt voor een periode van 5 jaar (2016 t/m 2020) en is onderdeel van de Philip Eijlander Fellowships.

Een universiteitsbreed initiatief, bedoeld om de scheve verhouding tussen mannen en vrouwen in de universitaire top recht te trekken. Faculteiten bepalen zelf op welke wijze zij de Fellowships inzetten.

Hoewel er positief werd geadviseerd, was er ook kritiek op het plan. Universitair Hoofddocent Hans Siebers noemde het een mooi initiatief, maar waarschuwde voor het gevaar van stigmatisering. “We moeten ervoor waken dat het beeld ontstaat dat de vrouwen alleen worden aangenomen op basis van hun sekse, en niet op basis van hun kwaliteiten.” De studentenfractie deelde deze kritiek en sprak van een “ouderwetse manier om sekseongelijkheid te bestrijden.”

Decaan Willem Drees benadrukte dat de sekseongelijkheid aan universiteiten momenteel zo groot is, dat een inhaalslag noodzakelijk is. “Maar op de lange termijn moet er natuurlijk structureel iets veranderen.”

Lees ook:Man en vrouw zijn gelijk, maar niet bij de dokter
Lees ook:TU Eindhoven zoekt vrouwelijke universitair docenten
Lees ook:Prof. Saskia Teunissen op nieuwe leerstoel ‘Hospicezorg’
Lees ook:Ook aan top wetenschap worden vrouwen node gemist
Lees ook:RTL Z discusseert vandaag over het vrouwen quotum

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>