Vrouwelijke speleologen vinden de Homo naledi

In 2013 persen speleologen zich door een nauwe doorgang in een grottenstelsel in Zuid-Afrika, waar ze nog nooit waren geweest, om zich uiteindelijk te laten vallen in een grot, die bezaaid was met de fossielen.

Deze resten zouden het bestaan van Homo naledi onthullen: een verre voorouder van de moderne mens, met vergelijkbare handen, voeten en schedel, maar met aapachtige schouders en een kleinere hersenen.

Daarover bericht National Geographic.

Vanwege de nauwe doorgangen en de zeer moeilijk bereikbare vindplaats, bleek het het gemakkelijkst om vrouwen te laten af te dalen naar deze millennia oude rustplaats van H. naledi.

“Het is best uitzonderlijk dat vrouwen deze taak in een expeditie vervullen. Meestal zijn het de mannen die zich in het avontuur storten. Maar doordat de plek voor vrouwen beter te bereiken was, konden wij het doen”, aldus paleoantropologe Elen Feuerriegel van de Australian National University.

Garreth Bird filmde de wetenschappelijke expeditie. “Ik was eigenlijk een soort leerling-detective. De vrouwen konden me over elk detail vertellen: wat de gevonden fragmenten ons vertelden over lichaamsdelen, of de leeftijd van de fossielen, of extra aanwijzingen zoals etensresten in hun gebit.”

In het oktobernummer van National Geographic Magazine staat een uitgebreid artikel over de vondst van Homo naledi.

Foto bovenaan: John Hawks

Lees ook:Wetenschappelijk onderzoek naar seksisme stuit op …. seksisme
Lees ook:Google Doodle vandaag ter ere van gorillavrouw Dian Fossey
Lees ook:Bernice Notenboom: 3 onderbroeken voor 50 dagen bij -40˚C
Lees ook:Hond en vrouw zijn al 8000 jaar lang beste vrienden
Lees ook:Liza Minnelli is 1 van de beste homo-kenners ter wereld en het gezicht van NOH8

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>