Antwerpse wetenschapster heeft methode om HPV ‘kankervirus’ te detecteren

Aan de Universiteit Antwerpen is een nieuwe methode ontwikkeld die snel kan opsporen of een DNA-staal het humaan papilloma virus bevat.

Deze HPV leidt bij vrouwen o.a. tot baarmoederhalskanker.

De test controleert op een breed spectrum aan virustypes. Door negatieve stalen daarmee te elimineren kunnen tijd en kosten bespaard worden.

Baarmoederhalskanker is de derde meest voorkomende kanker bij vrouwen wereldwijd. De aanwezigheid van HPV betekent dat men risico loopt op kanker, maar de meeste infecties ervan worden opgeruimd door het afweersysteem. Om het kankerrisico te bepalen, kunnen diagnostische analyses gebruikt worden.

Aan Universiteit Antwerpen onderzocht Isabel Micalessi nieuwe methodes om HPV snel en accuraat te detecteren, te kwantificeren en te typeren. Er werd een methode ontwikkeld die met een polymerase-kettingreactie kleine hoeveelheden DNA kan vermenigvuldigen tot er voldoende is om het te analyseren, waarmee een breed spectrum aan HPV-types opgespoord kan worden.

“Het grote voordeel tegenover vroeger is dat deze methode al in een eerste fase kan bepalen of een staal HPV-negatief, of net HPV-positief is, zoals bij goed 5% tot 15% van een screeningspopulatie het geval is”, zegt Micalessi. “Vroeger werden alle stalen getypeerd, maar nu kan men zich focussen op de positieve, wat een tijd- en kostenbesparing is.”

De nieuwe test kan volgens Micalessi naast onderzoeksdoeleinden zoals epidemiologische studies of vaccinatie-efficiëntie na klinische validatie ook interessant zijn voor primairescreeningsprogramma’s. Het is aan de overheid om te bepalen of zij een primaire screening van een hele groep personen nuttig en kostenefficiënt acht.

Het onderzoek werd uitgevoerd door de onderzoeksgroepen AMBIOR en VAXINFECTIO en door Fujirebio Europe (het vroegere Innogenetics) gesponsord.

Lees ook:Azijntest blijkt eenvoudig middel om baarmoederhalskanker op te sporen
Lees ook:Kanker, Alzheimer en Poppen op TEDxAmsterdamWomen
Lees ook:HPV-vaccinaties bij jonge meiden lijken goed te werken!
Lees ook:Braziliaanse sollicitantes woest over gynaecologische of maagdelijkheidstest
Lees ook:Disney-prinsessen bij de gynaecoloog

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>