Google Doodle vandaag ter ere van gorillavrouw Dian Fossey

Vandaag is de Google Doodle op de startpagina veen eerbetoon aan de geweldige Dian Fossey. Het is namelijk de 82ste geboortedag van de Amerikaanse ethologe.

Ze werd wereldberoemd doordat ze in de bergwouden van Rwanda jarenlang gorillagroepen observeerde en beschermde en onsterfelijke geworden door de biopic ‘Gorilla’s in de mist’ waarin Sigourney Weaver haar vertokte……

Dian Fossey werd op 16 jnuari 1932 geboren in San Francisco. Ze werd aanvankelijk opgeleid tot ergotherapeuthe en werkte ook enige tijd in een ziekenhuis. In 1963 reisde ze voor het eerst naar Afrika en zag ze haar eerste berggorilla. 4 jaar later richtte ze in Rwanda het Karisoke Research Center op. In opdracht van de National Geographic Society voerde ze vervolgens een langdurige observatie van gorilla’s uit.

Dian Fossey werd vooral bekend doordat ze de dieren zo veelvuldig bezocht dat die haar begonnen te accepteren. Zo slaagde ze er bijvoorbeeld in op film vast te leggen hoe de gorilla’s haar aanraakten en met haar communiceerden. De Amerikaanse kreeg door haar intensieve onderzoek ook nieuwe inzichten in de onderlinge verhoudingen en communicatiestructuren van gorilla’s.

Ze maakte verschillende documentaires en publiceerde geregeld in National Geographic. In 1985 werd Dian Fossey met een ingeslagen schedel gevonden in haar hut in Rwanda. Volgens sommige berichten zat Protais Zigiranyirazo achter de dood. Deze man werd later bekend doordat hij doodseskaders opzette die in 1994 verantwoordelijk waren voor de dood van zo’n 800.000 Rwandezen.

Lees ook:Vrouwelijke speleologen vinden de Homo naledi
Lees ook:Apinnen komen niet in de overgang
Lees ook:Lucia de Berk spreekt op TEDxAmsterdamWomen
Lees ook:En zo ziet huiselijk geweld er dus echt uit
Lees ook:Jane Goodall opent seizoen College Tour

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>