Vrouwen eMANciperen, ook op het gebied van alcoholconsumptie

Trendwatchers voorspellen dat geneer nu nog een ‘ding’, maar in de nabije toekomst steeds onbelangrijker zal zijn. Vrouwen en mannen verschillen slechts op een half gen van elkaar, hoewel dat natuurlijk behoorlijke gevolgen heeft.

Mannen en vrouwen gaan kortom steeds meer op elkaar lijken en dat geldt ook voor de minder gewenste aspecten. Wereldwijd drinken vrouwen nu bijna net zoveel als mannen. Onderzoekers van de universiteit van New South Wales / Australië analyseerden data tussen 1948 en 2014 uit 68 verschillende internationale studies met in totaal 4 miljoen mensen.

Bij de mensen geboren tussen 1891 en 1910 dronken de mannen gemiddeld dubbel zoveel als vrouwen. Bij degenen die een eeuw later werden geboren, dus tussen 1991 en 2000, hadden mannen en vrouwen dezelfde alcoholconsumptie.

Binnen dezelfde periode daalde het verschil op het gebied van excessief alcoholgebruikenden van 3x naar 1,2x zo veel. De genderkloof met betrekking tot sociale- en gezondheidsproblemen in relatie tot alcoholgebruik werd eveneens kleiner van 3,6x zoveel mannen naar 1,3x zoveel. De afnames zijn het sterkst vanaf 1966. Volgens onderzoeker Tim Slade is er niet 1 specifieke reden waarom vrouwen vanaf toen meer zijn gaan drinken.

“Het is mogelijk dat het drinken van alcohol meer sociaal geaccepteerd is sinds vrouwen zijn gaan werken, een hoger opleidingsniveau hebben en financieel onafhankelijker zijn”, aldus Slade. Dat zou overeenkomen met recent onderzoek waaruit bleek dat vooral hoogopgeleide , oudere vrouwen flink aan de fles zitten.

De wetenschappers benadrukken dat de statistieken daterend uit het begin van het onderzoek mogelijk niet helemaal representatief zijn. Het was in die periode niet altijd sociaal geaccepteerd dat vrouwen alcohol dronken. Daardoor is er een kans dat niet alle vrouwen helemaal eerlijk waren.

Slade vindt het belangrijk dat er meer aandacht komt voor de mogelijke gevolgen van het drinken van alcohol. “We kunnen niet langer denken dat het drinken van alcohol en de daarmee gepaard gaande gezondheidsproblemen alleen mannen betreft.” De onderzoekers pleiten voor meer voorlichting over alcohol voor jonge vrouwen.

Lees ook:Zuipen verhoogt je sociale status, maar niet ongelimiteerd!
Lees ook:Hoogopgeleide, oudere vrouwen ‘lusten’ em vaak te graag
Lees ook:‘Vrouwen spoelen hun depressieve gevoelens weg met teveel wijn’
Lees ook:Wijn als het ultieme medicijn?
Lees ook:Ook succesvolle vrouwen moeten het op een halve fles (slik) per dag houden

1 Reacties // Reageer

One thought on “Vrouwen eMANciperen, ook op het gebied van alcoholconsumptie

  1. Dirkje van Bennekom Auteur

    Beste Juf Bouchra,

    Start een blog. U heeft ideeën genoeg!

    Dirkje

      /  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>