Vrouwen moeten vooral niet terug gaan naar de provincie

Er zijn inmiddels meer vrouwen dan mannen hogeropgeleid in Nederland. In de stad doen zij het beter dan in de provincie.

Vrouwen die ook na hun studie blijven hangen in de Randstad zijn de spekkopers. Zij verdienen namelijk aanzienlijk meer dan de vrouwen die in de provincie bleven en daar studeerden.

2 wetenschappers van het Centraal Bureau voor de Statistiek volgden de levensloop van 288.000 vrouwen die eind jaren ’60 op het zogenaamde ‘platteland’ geboren werden, meldt NRCnext.

De studentes die als 20′ers naar de Randstad trokken, waren als 40′ers niet alleen vaker meer opgeleid, ze verdienden tevens €640,- bruto per maand meer dan degenen die in hun streek bleven, ook bij een gelijk opleidingsniveau.

Mogelijk omdat de Randstad meer hoge, goedbetaalde banen te bieden heeft, verklaren de onderzoekers. Bovendien waren ook de partners van de vrouwen in de Randstad vaker hogeropgeleid.

De trek naar de stad leidt tot een concentratie van zogenaamde ‘powerkoppels’: hoogopgeleide mensen die als stel het individuele succes bundelen, zowel hetero- als homo-paren. ‘Een slimme provinciale meid is dus tot verhuizen bereid’.

Lees ook:In de Randstad hebben vrouwen hoger inkomen
Lees ook:Zij is de dokter, hij de doktersassistent
Lees ook:Vrouweljke burgemeesters maken het volk gezonder en rijker
Lees ook:Sterk werk van Mirjam Sterk: ruim 8000 jongeren aan het werk!
Lees ook:Ontvoerde Tsjechische vrouwen na 2 jaar uit Pakistan bevrijd

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>