Christen-vrouwen leven langer

Vrouwen die trouwe kerkbezoekster zijn, leven 5 maanden langer dan gemiddeld. Ook lopen zij eenderde minder risico voortijdig te overlijden.

Dat blijkt uit een studie van de universiteit van Harvard met data van ruim dan 74.000 vrouwen, waarover is gepubliceerd in in het vakblad JAMA Internal Medicine. De gemiddelde leeftijd van de bestudeerde vrouwen was 60 jaar en er waren zo’n 13.500 sterfgevallen tijdens de 16 jaar die de studie omvatte.

Daarbij gaat het om christelijke gelovigen, uit zowel protestantse als katholieke kringen. De aantallen uit andere geloofsgroepen waren te klein om statistisch conclusies te trekken.

Volgens de wetenschappers zijn hierbij zaken als minder depressiviteit, minder roken, meer sociale ondersteuning en een optimistische levensvisie. Maar schrijven ze: “Geen enkele van die factoren verklaart ruim 25% van het effect. Er kunnen veel verbindende factoren tussen kerkbezoek en gezondheid aan ten grondslag liggen.

Ze beklemtonen dan ook dat het niet zo kort door de bocht ligt dat artsen hun patiënten hun patiënten aan moeten raden een actieve gelovige te worden. “Echter voor gelovigen zou kerkbezoek wel kunnen worden aangemoedigd als een vorm van zinvolle sociale participatie.”

Dr. Dan German Blazer, die een commentaarstuk schreef in hetzelfde vakblad, stelt dat de studie geen filosofische of theologische vragen beantwoordt zoals ‘bestaat er een God (of een ander hoger wezen)?

“Redenen voor kerkbezoek zijn heel uiteenlopend. Van toewijding tot gewoonte tot sociale druk en wellicht ook eenzaamheid. Allemaal factoren die ervoor zorgen dat mensen op zoek gaan naar een steungroep waarmee ze zich verbonden voelen.”

Tenslotte merkt dr. Blazer op dat niet met zekerheid te zeggen is dat kerkbezoek een indicatie is voor de sterkte van iemands geloof of spiritualiteit.

Lees ook:Vrouwen met hartfalen onderbehandeld
Lees ook:Vrouwelijke artsen in opleiding vaak seksueel geïntimideerd
Lees ook:Het advies van een vrouwelijke arts legt meer gewicht in de schaal
Lees ook:Talkshow Catherine (Keyl) eenmalig terug bij RTL
Lees ook:Helft vrouwelijke artsen huilt weleens op haar werk

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>