Hoogopgeleide mensen gaan minder vaak burn-out

Bij een burn-out denken we vaak aan mensen in leidinggevende beroepen en in het hogere echelon van de werkende maatschappij. Dit beeld klopt echter niet.

Het zijn juist de lager opgeleiden die opbranden…..

Zo blijkt uit onderzoek onder 100.000 respondenten, uitgevoerd door Nyenrode Business Universiteit in opdracht van Intermediair.

Van de laagopgeleiden heeft 8% ooit te maken gehad met een burn-out. Onder WO’ers is dat 5%. Vrouwen gaan wel vaker voor de bijl dan mannen: namelijk 9% tegen 6%.

Burn-outs zijn een belangrijke reden voor een zogenaamde loopbaanonderbreking. Ook werkeloosheid en familiaire omstandigheden worden genoemd.

Bij het helingsproces zijn werknemers vaak gebaat bij professionele hulp. “Mensen herstellen meestal niet vanzelf van burn-out klachten. Zij hebben cognitieve gedragstherapie nodig om hun houding te veranderen en zich andere normen en waarden eigen te maken”, aldus Carien Karsten, psychotherapeut en columnist van Intermediair.

Lees ook:Kosten van de kinderen zijn barrière voor vrouwelijke carrière
Lees ook:Loonkloof onder jongeren kleiner
Lees ook:Jong kinderen baren schaadt de carrière minder
Lees ook:Erasmus MC is het vrouwvriendelijkste ziekenhuis van Nederland
Lees ook:Part-timers minder tevreden over carrière dan voltijds werkenden

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>