Financiële en bouw-sector hebben minste topvrouwen

Begin deze week lanceerde onderwijsminister Jet Bussemaker een app aan navigerennaardetop.nl om vrouwen te helpen aan een topfunctie in het bedrijfsleven. Daarmee wordt van de 200 grootste bedrijven inzichtelijk welke posities dit jaar en de komende jaren vacant worden.

Het kabinet wil dat de top van het bedrijfsleven voor minstens 30% uit vrouwen gaat bestaan. Sinds 2010 is hun aantal met 3% gestegen.

Het percentage vrouwen in de boardroom bedraagt dit jaar ‘afgerond 20%’. In 2015 was dit nog 19,6%. Het gaat om functies als directeur-grootaandeelhouder, bestuurslid en commissaris.

Dat blijkt uit cijfers van bedrijfsinformatiespecialist Graydon bij ondernemingen met een omzet van 1 miljoen plus, waarover het FD bericht.

Topvrouwen zijn van oudsher goed vertegenwoordigd in de gezondheids- en welzijnssector (32%), het onderwijs (32%) en de horeca (31%). In de bouwnijverheid en bij financiële instellingen ligt dit het laagst, met respectievelijk 14% en 19%.

De gezondheidszorg zag het aandeel vrouwen aan de top overigens de afgelopen jarenwel  slinken met 6%. In de bouw groeide het aantal met ruim 3%, net zoals  in de sectoren communicatie en vervoer en opslag. De cultuur- en watersectoren kregen er percentsgewijs de meeste topvrouwen bij.

Lees ook:Baltische staten doen het qua topvrouwen in Europa ‘t best
Lees ook:Met vrouwen subiet niet failliet
Lees ook:Vrouwelijke software-makers verdubbeld in laatste 15 jaar
Lees ook:Speeddaten voor meer vrouwen in Drentse besturen
Lees ook:Botswana en Vietnam hebben meer vrouwen aan de top dan Nederland

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>