Arbeidsdeelname jonge moeders veel ongunstiger dan CBS doet voorkomen

De brancheorganisatie kinderopvang heeft vandaag fel uitgehaald naar het Centraal Bureau voor de Statistiek dat deze week concludeerde dat moeders gewoon blijven werken, ook nu de subsidies zijn verlaagd.

Volgens de branche klopt er niets van de bevindingen van het CBS.

Sinds de overheid bespaart op de kinderopvang, keren moeders met jonge kinderen zich juist af van de arbeidsmarkt…..

Aldus de belangenvereniging van crèches op basis van een eigen analyse, met gebruik van dezelfde cijfers als het CBS, meldt vandaag het Financieel Dagblad.

De arbeidsdeelname van jonge moeders ontwikkelt zich ongunstiger dan die van vrouwen in het algemeen, luidt de slotsom.

De branchevereniging vindt bij het Centraal Planbureau (CPB) steun ‘uit onverdachte hoek’: Volgens het CPB hebben de bezuinigingen uit 2012 en 2013 geleid tot een verminderde arbeidsparticipatie van moeders.

Piet van den Reijen, senior beleidsadviseur bij de branchevereniging: “Een causaal verband tussen kinderopvangbudget en arbeidsdeelname van jonge moeders lijkt me daarmee onomstreden.”

Volgens hem wordt het hoog tijd dat het CBS, samen met het kabinet, de negatieve effecten van de bezuinigingen op de kinderopvang erkent.

Volgens het CBS maken ouders sinds 2009 minder gebruik van de officiële kinderopvang waarvoor ze meer moeten betalen. Toch blijven moeders gewoon werken. De arbeidsduur van werkende moeders is zelfs nog iets gestegen.

Voor de jonge kinderen wordt een andere oplossing gezocht: ze gaan minder frequent naar de professionele crèche en wat vaker naar opa en oma. Conclusie van het CBS: ouders blijken de duurdere formele opvang deels te vervangen door andere opvangmogelijkheden.

Volgens de brancheclub heeft de overheid tussen 2011 en 2014 meer dan €1,5 mrd bezuinigd op het kinderopvangbudget. De ouders moeten een groter deel van de kosten van de opvang dragen. Het Rijk en de werkgevers namen in 2009 nog 76% van de kosten voor hun rekening, aldus het CBS. In 2013 was dat aandeel gedaald tot 63%.

Lees ook:Moeders niet minder gaan werken ondanks duurdere kinderopvang
Lees ook:Kosten van de kinderen zijn barrière voor vrouwelijke carrière
Lees ook:Prof. Carolina de Weerth pleit voor 1 jaar ouderschapsverlof
Lees ook:Het ei van Columbus: 1 dag oppassen voor hele buurt geeft je 4 dagen handen vrij
Lees ook:Vrouwen zijn het meest crisis-bestendig

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>