Vrouwen in de top van een bedrijf maken ook mannen tevredener

Vrouwen die een positie als CEO ambiëren, vinden bij mannelijke werknemers meer steun dan bij hun seksegenotes.

En zowel mannen als vrouwen zijn tevredener met hun werk, als ze ervan overtuigd zijn dat een vrouw de kans heeft om CEO te worden……….

Dat zijn conclusies van een onderzoek van de Michigan State University onder werknemers in Rusland, Servië, Armenië, Azerbeidzjan, Kazachstan en Kyrgizië.

Het wegwerken van discriminatie aan de top van het bedrijfsleven heeft volgens de wetenschappers dan ook bij alle werknemers een positieve invloed op de tevredenheid.

De onderzoekers stellen verrast te zijn door het feit dat mannen bij meer gelijkheid tussen de geslachten op de werkvloer een grotere arbeidstevredenheid melden.

“Er bestaan bewijzen dat mannen weigerachtig zijn om voor een vrouwelijke baas te werken,” merkt onderzoekersleider Susan Linz, professor economie aan de Michigan State University, op.

“Evenmin zien mannen hogere functies van vrouwen in de organisatie als een bedreiging voor hun eigen carrièrekansen. Vooral de jongere generatie mannen heeft staat positief tegenover betere carrièrekansen voor vrouwen.”

Mannen zien in de promoties van vrouwen ook kansen voor zichzelf, benadrukken de onderzoekers. Het feit dat vrouwen erin slagen om hogerop te komen, geeft mannen het zelfvertrouwen dat ook zij dit kunnen.

Professor Linz wijst erop gelijke kansen voor vrouwen in de onderzochte landen nog niet altijd evident is, zodat de positieve invloed op de arbeidstevredenheid opmerkelijk mag worden genoemd. Er zou dan ook een zelfde onderzoek in de USA, Europa en Azië moeten worden gedaan.

“Het is duidelijk dat het voor bedrijven belangrijk is om een omgeving te creëren waarin vrouwen de mogelijkheid krijgen hun professionele carrière uit te bouwen”, aldus Susan Linz. “Meer tevredenheid bij de werknemers zorgt voor meer productiviteit, wat de basis is voor het stijgen van omzet en winst.”

Lees ook:Openlijke feministes op de werkvloer vaker geconfronteerd met seksuele intimidatie
Lees ook:Geëmancipeerde landen hebben sportief meer succes, ook bij de mannen
Lees ook:Niet van de werkdruk, maar van de baas word je ziek
Lees ook:Meisjes die met Barbies spelen, maken geen carrière
Lees ook:Evolutiebiologe toont verschil in borstvoeding aan bij zoons en dochters

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>