In IJsland zijn vrouwen het hardst getroffen door de bankencrash

De bankencrisis heeft IJslandse vrouwen fysiek en mentaal harder getroffen dan mannen, zeggen onderzoekers.

Dat is opvallend want in andere landen kregen mannen juist de zwaarste klappen.

Het Centrum voor Openbare Gezondheid van de Universiteit van IJsland interviewde vrouwen voor en na de financiële crash die in 2008 begon en 3 grote banken failliet deed gaan, meldt IEDE.nl.

Werkeloze vrouwen, vrouwelijke studenten en vrouwen die niet actief waren op de arbeidsmarkt, vertoonden een opvallend hoog stressniveau in het jaar na de crash. Dat was ook het geval bij vrouwen die de pensioenleeftijd va 67 jaar naderden en bij ongeschoolde vrouwen.

Kwetsbare groepen zijn vatbaarder voor stress, zeggen de auteurs. Vrouwen boven de 60 bijvoorbeeld voelden zich minder zeker van hun baan, vreesden dat ze na ontslag geen baan meer zouden vinden of vreesden dat hun pensioen of spaargeld zou verdwijnen.

“De meeste onderzoeken over de nadelige economische gevolgen waren op mannen gefocust”, zegt Unnur Anna Valdimarsdottir van het Centrum voor Openbare Gezondheid. “En wanneer beide geslachten wel werden onderzocht, bleken mannen zwaarder getroffen te zijn dan vrouwen. Onze resultaten zijn dus ongewoon: de mentale gezondheid blijkt vooral bij vrouwen nadelige gevolgen te dragen.”

“Vrouwen zijn in IJsland zwaarder getroffen door de economische ineenstorting en de daaropvolgende recessie dan in andere landen is vastgesteld”, aldus Chris McClure, die aan het onderzoek meewerkte.

“De meeste onderzoeken tot dusver gaven aan dat mannen het zwaarst getroffen zijn. Wat in IJsland is gebeurd is enig in z’n soort en kan op een aantal factoren wijzen, onder meer de zware psychologische druk om tegelijk huishouden, werk, relaties en families te onderhouden.”

IJsland is geen land waar de man de traditionele kostwinner is. 80% van de vrouwen behoort tot de beroepsbevolking, bijna evenveel als mannen met 85%.

De problemen van 2008 waren een grote bedreiging voor het gezin en dat kan vrouwen anders geraakt hebben dan mannen. De auteurs zien dat als een van de mogelijke verklaringen voor de afwijkende resultaten.

Er waren niet alleen meer aan stress gerelateerde ziektes bij vrouwen. In de week dat de banken vielen, schoot het aantal vrouwen met acute hartproblemen op de spoedafdeling van het universitair ziekenhuis Landspitali met 40% omhoog; het aantal vrouwen met hart- en vaatziekten steeg met 80%.

“Stressvolle gebeurtenissen hebben meer effect op hart- en vaatziekten bij vrouwen dan bij mannen”, zegt Valdimarsdottir.

McClure wijst er ook op dat IJslandse vrouwen meer roken dan mannen. “We zien een duidelijk verband tussen stoppen met roken en het stressniveau. We stelden bovendien vast dat vrouwen veel minder geneigd waren om te stoppen met roken na de ineenstorting, wat verband houdt met hun stressniveau.”

In de IJslandse media is tot dusver weinig aandacht besteed aan de negatieve gevolgen van de financieel-economische crisis. Ze zetten meestal de weerbaarheid van de bevolking in de verf. “Dergelijke standpunten kunnen bij besparingen negatieve gevolgen hebben op de bevolking”, aldus McClure.

Lees ook:Participatie vrouwen op arbeidsmarkt stabiliseert, meer onderneemsters
Lees ook:Door vrouwen bestuurd IJsland wil porno gaan uitbannen
Lees ook:Vrouwen minder vaak tevreden over baan dan mannen
Lees ook:Free The Nipple: IJsland viert beha-loze dag
Lees ook:Vrouwen in topfuncties vaker depressieve klachten

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>