Half miljoen subsidie voor onderzoek naar ‘huwelijkse gevangenschap’

Susan Rutten van de Universiteit Maastricht, ontvangt van NWO een subsidie van €400.000,- voor onderzoek naar huwelijkse gevangenschap in Nederland.

Wat is de aard van de problematiek rondom huwelijkse gevangenschap en welke juridische instrumenten kunnen ontwikkeld en ingezet worden om vrouwen een uitweg te bieden?

De subsidie is onderdeel van het NWO-programma ’Religie in de moderne samenleving’ en wordt aangevuld met nog €100.000,- van participerende partijen………

Susan Rutten is onderzoeker en universitair docent aan de vakgroep Privaatrecht van de Faculteit der Rechtsgeleerdheid.

Huwelijkse gevangenschap is een actueel maatschappelijk probleem dat zich vooral voordoet onder migrantenvrouwen en binnen religieuze gemeenschappen (jodendom, islam, hindoeisme, en christendom).

Er is sprake van als een echtgenoot (doorgaans de vrouw) het niet voor elkaar krijgt om haar huwelijk ontbonden te krijgen volgens de regels van haar geloof of in haar land van herkomst.

Dr.mr. Susan Rutten: “Zo’n vrouw kan wel een scheiding aanvragen bij de Nederlandse rechter, maar het veronderstelde voortbestaan van haar huwelijk binnen de religieuze gemeenschap en in het land van herkomst houdt de vrouw sociaal gevangen in een oneigenlijk huwelijk. Ze wordt beperkt in haar bewegingsvrijheid en heeft, binnen het huidige rechtssysteem, geen uitweg.”

“Met dit onderzoek willen we via instrumenten uit het seculiere rechtssysteem een brug slaan tussen de officiele Nederlandse rechtsorde enerzijds en informele sociaal-religieuze en buitenlandse rechtsordes anderzijds. Op die manier hopen we vrouwen uiteindelijk een weg te kunnen bieden om uit situaties van huwelijkse gevangenschap te komen”, aldus Rutten.

Het onderzoek gaat in september 2013 van start en zal uitgevoerd worden in samenwerking met 4 maatschappelijke organisaties: de Stichting Femmes for Freedom, het Proefprocessenfonds Clara Wichmann, Atria (kennisinstituut voor emancipatie en vrouwengeschiedenis), en de Vereniging voor Vrouw en Recht.

Lees ook:Dr. Susan Rutten onderzoekt huwelijkse gevangenschap
Lees ook:Hoogopgeleide huwelijksmigrantes hebben het zwaar in Nederland
Lees ook:Anke Tijsen van AMC met Rubiconsubsidie naar Haifa
Lees ook:Spiekpen gaat vrouwen uit gedwongen huwelijken helpen
Lees ook:Gabby Aitink-Kroes: Engineer PowerWoman 2014

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>