SNS / Reaal nu van ons allemaal: beleggen is géén mannending!

De SNS-bank die jarenlang als slogan had ‘bank van iedereen’ is dat vanaf deze week ook in letterlijke zin.

Want SNS / Reaal is nu van ons allemaal!

Er is onder Nederlanders een terechte woede ten aanzien van de bankiers die té grote risico’s namen, waarbij zij zichzelf verrijkten, in de wetenschap dat als het mis zou gaan de Staat der Nederlanden wel garant zou staan.

De beleggingswereld is een mannendomein. Een vrouw is nog een zeldzaamheid op de beleggingsafdelingen van grote banken en bovendien vinden zij zelf dat ze minder verstand hebben van financiële producten…….

Zo lezen we vandaag op beurs.nl.

Uit onderzoek voor de AXA IM Kennisindex blijkt dat slechts 1% van de vrouwen tegenover 9% van de mannen zichzelf als financieel expert ziet. Meer dan driekwart van de vrouwen ziet zichzelf als financiële leek, terwijl dat bij mannen de helft is.

De grotere aantrekkingskracht die beleggen op mannen heeft, betekent overduidelijk niet dat zij dit ook goed doen. Mannen hebben meer zelfvertrouwen, terwijl vrouwen vaak langer de keuzes afwegen voor ze een beslissing nemen.

Een gevolg hiervan is dat mannen meer handelen en dus hogere transactiekosten maken, zodat uit onderzoeken vaak blijkt dat vrouwen om die reden een hoger beleggingsrendement halen.

Onderzoek van de Amerikanen Brad M. Barber en Terreance Odean wijst uit dat mannen maar liefst 45% vaker muteren. Ongehuwde mannen waren veruit het actiefst: zij handelden bijna 70% meer dan gemiddeld en dat leverde een rendement op dat op jaarbasis 1,44% achter bleef.

Het idee van mannen als beleggingsexperts is zo diep geworteld dat mensen liever geld toevertrouwen aan een mannelijke dan aan een vrouwelijke fondsmanager.

In het onderzoek ‘Sex Matter: Gender and Prejudice in the Mutual Fund Industry’ (geslacht en vooroordelen in de fondsindustrie) van Alexandra Niessen-Ruenzi & Stefan Ruenzi is de conclusie dat de instroom van fondsen met een mannelijke beheerder 15% hoger ligt dan die met een vrouw aan het hoofd.

Beleggen is dus duidelijk een mannenwereld, maar op basis van de rendementen zou het een vrouwenzaak moeten zijn.

Rijk de Gooijer werd jarenlang rijk met zijn onvergetelijke ‘Kan ik effe vangen?’ en ‘Foutje, bedankt’. Vooruitziende blik.

Lees ook:Vrouwen in de buurt zorgen ervoor dat mannen veiliger beleggen
Lees ook:Vrouwen beleggen beter en zorgen voor hoger rendement
Lees ook:Werkgevers nemen dubbel zo vaak mannen aan als vrouwen
Lees ook:Vrouwelijke zzp’ers bouwen weinig pensioen op
Lees ook:Warren Buffet investeert als een vrouw en dat zou u ook moeten doen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>