Voor het eerst meer vrouwen dan orthodoxe moslims in parlement Iran

Voor het eerst sinds de val van de sjah van wat toen nog Perzië heette, telt het Iraanse parlement meer vrouwen dan religieuzen. 17 van de 290 zetels in het parlement worden bezet door vrouwen, de religieuzen nemen hebben er 16..

In 1979 dwong een brede opstand van geestelijken, studenten, intellectuelen, middenstanders en vele maatschappelijke organisaties de dictatuur van de sjah tot een val.

Uiteindelijk schoof de machtigste politieke partij, die van de orthodoxe moslims, haar voormalige medestanders van de revolutie terzijde en koos ervoor om de macht in handen van 1 persoon te geven: hun leider ayatollah Ruhollah Khomeini.

Sindsdien wordt Irak volgens een door hem opgestelde conservatieve islamitische wetgeving geregeerd en ligt de uiteindelijke macht in de handen van de geestelijkheid. Hiermee werd de voorgaande sjah-dictatuur vervangen door een even repressieve islamitische dictatuur gebaseerd op de sharia. Maar de laatste jaren vinden er gelukkig weer gunstiger verschuivingen plaats en dat komt voor een groot deel op het conto van vrouwen.

In de eerste 3 parlementen na de Iraanse revolutie waren de orthodoxe moslims nog zeer dominant: ze bezetten meer dan de helft van de zetels. Nu is hun aanwezigheid sterk geslonken en bovendien zijn er geen vooraanstaande figuren meer bij. Zowel president Hassan Rohani als de oud-presidenten Akbar Hachemi Rafsandjani en Mohammad Khatami waren ooit parlementslid.

In het uitgaande parlement zetelden 27 religieuzen en 9 vrouwen, die allen tot de conservatieve stroming behoorden. Het nieuwe parlement, dat op 26 februari en 29 april werd verkozen, telt 17 vrouwen, onder wie 15 hervormingsgezinden en gematigden. Het hadden er zelfs 18 kunnen zijn, ware het niet dat de verkiezing van een hervormingsgezinde kandidate in Ispahan ongeldig wed verklaard. Het gaat niettemin om het grootste aantal vrouwen sinds 1979.

Religieuzen bezetten echter nog steeds sleutelposities op de belangrijkste instellingen van het regime. Rohani natuurlijk, maar de religieuzen controleren ook nog steeds de Raad van Hoeders van de grondwet, een uit religieuzen en rechtsgeleerden samengestelde instelling die een sleutelrol speelt in de Iraanse politiek.

De hoofddoek voor vrouwen in het openbaar is nog steeds verplicht. Maar er zijn steeds meer vrouwen die het onderdrukkende symbool van zich af werpen. My Stealthy Freedom!

Lees ook:Iraanse radio-redactie gescheiden in vrouwen- en mannenvleugel
Lees ook:FEMEN: ‘Welkom Rohani, beul van de vrijheid!’
Lees ook:Rome verstopt naakte cultuur voor Iraanse president
Lees ook:Iraanse schrijft besteller na 2x verboden te zijn
Lees ook:Esther de Lange vice-voorzitter Christen-Democraten Brussel

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>