Oude vrijsters worden de powervrouwen van China

China heeft in het afgelopen decennium enorme sprongen voorwaarts gemaakt. Ze hebben echter een aantal grote problemen. Behalve de enorme luchtvervuiling is dat de scheefgroei van de bevolking.

Ten tijde van de 1-kind-politiek (die tot vorig jaar duurde) zijn er heel wat meer jongens geboren dan meisjes en die zijn nu ‘trouwrijp’.

Behalve dat er dus te weinig vrouwen beschikbaar zijn, zijn er ook nog eens bosjes vrouwen die helemaal geen trek hebben in een huwelijk Terwijl single vrouwen op 25-jarige leeftijd reeds als oude vrijsters worden gezien en de druk vanuit de familie, de samenleving én de overheden om toch voor een huwelijk te gaan zeer groot is……

“Ik wil niet trouwen om het trouwen. Dan word ik niet gelukkig. Zelfs als ik m’n hele leven alleen blijf, kan ik een gelukkig leven hebben”, aldus 1 van de jonge vrouwen in een video die in China op sociale media inmiddels megapopulair is.

Het filmpje van 4 minuten, Marriage Market Takeover, is een advertentie over het fenomeen leftover women (Sheng Nu) in China, single 20′sters. Ze verdedigen zich voor hun single bestaan, maar hebben het daar tegelijkertijd moeilijk mee omdat ze hun ouders niet willen afvallen.

Volgens China-deskundige Bettine Vriesekoop, die een hoofdstuk in haar boek ‘Dochters van Mulan’ wijdde aan leftover women, is er een sociale revolutie bezig. “Er komt wel steeds meer kritiek op de traditionele rollen. Roluitwisseling zijn wij gewend, maar in China is dat nog niet ontwikkeld.”

De video is overigens gemaakt door het Japanse cosmeticamerk SK-II, als onderdeel van een wereldwijde campagne om vrouwen te inspireren hun toekomst zelf vorm te geven.

Lees ook:Wet op polygamie in Kenia kleineert vrouwen
Lees ook:Lady GaGa & Christina Aguilera in duet
Lees ook:UNICEF bepleit wereldwijd verbod op huwelijken onder de 18 jaar
Lees ook:Ongetrouwde vrouwen boven de 27 worden door de Chinese overheid betiteld als ‘restvrouwen’
Lees ook:Brief van meisje van 13 dat is uitgehuwelijkt, vliegt je naar de strot

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>