‘Onze vrouw’ in Soedan (63) zwom vandaag Nijl over

De Nederlandse ambassadeur in Soedan, Susan Blankhart (63),zwom vandaag de rivier de Nijl over.

De diplomate dook met nog 7 Nederlandse en 7 Soedanese vrouwen het water in om aandacht te vragen voor het grote aantal verdrinkingsdoden in het land…..

“De meeste Sudanezen kunnen niet of nauwelijks zwemmen. Zwemles krijgt hier vrijwel niemand. Maar vrouwen en kinderen halen water bij de Nijl. Boeren moeten oversteken naar hun land. Daarbij vallen veel doden, net als in veel andere ontwikkelingslanden overigens”, zegt Blankhart. De verdrinkingsdood is in ontwikkelingslanden de derde doodsoorzaak onder jongeren tot 15 jaar.

Ze willen ook wijzen op de kracht van vrouwen, iets wat volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag in het conservatief islamitische Soedan bepaald niet vanzelfsprekend is.

Blankhart laat na afloop weten dat de zwemtocht een groot succes was. “We werden binnengehaald als helden.” Volgens haar stonden er veel Soedanezen langs de kant en was er volop aandacht van lokale media. “Iedereen wilde mij interviewen, iedereen vond het fantastisch.”

Blankhart en de andere vrouwen droegen een legging, een oranje t-shirt met lange mouwen en een oranje badmuts. De Soedanese vrouwen maken deel uit van een particulier initiatief dat aandacht vraagt voor zwemlessen. Voor schoolzwemmen is er nog geen geld.

De overtocht was voor Blankhart ondanks de harde stroming geen grote inspanning. Krokodillen en sidderalen heeft ze niet gezien. “En na afloop hebben we goed gedoucht.”

Lees ook:Vandaag Waterdag: vrouwen die 1/4 van de tijd kwijt zijn aan water halen
Lees ook:Soedan zet VN-diplomate Yvonne Helle het land uit
Lees ook:In anderhalve dag ruim 200 Soedanese meisjes en vrouwen verkracht
Lees ook:130.000 Nederlandse handtekeningen voor Meriam Ibrahim
Lees ook:Portretten van vluchtende vrouwen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>