Zaina Erhaim terug naar levensgevaarlijk Aleppo om verslag te doen

Ze weet het nog goed. Op een ochtend werd Zaina Erhaim gewekt door het fluitende geluid van een raket, die vol met explosieven en stalen scherven vlak bij haar appartement in Aleppo neerkwam. Het hele gebouw schudde.

Zaina hoorde gegil en geschreeuw. Ze haastte zich naar buiten. De bom bleek een heel gebouw plat te hebben gelegd. De locatie van een geïmproviseerde basisschool. “Mannen trokken overal kinderen vandaan, bebloed en verbrand. Sommige kinderen hadden hun pen nog in hun hand.”

Wie gaat er vrijwillig terug naar Aleppo? Tweederde van de 2 miljoen inwoners van de Syrische stad zijn gevlucht voor het aanhoudende oorlogsgeweld. Meer dan 3 jaar beschiet en bombardeert het regeringsleger van president Assad de stad die in handen is van rebellen.

De Syrische journaliste Zaina Erhaim ging terug om verslag te doen en om collega’s ter plekke op te leiden, meldt NIEUWSUUR, voor wie zij eerder dit jaar een aantal reportages maakte.

Ze is verslaggeefster voor internationale kranten maar ook coördinator bij het Institute for War & Peace Reporting (IWPR) in Syrië. Ze beschouwt het tevens als haar missie om burgerjournalisten op te leiden, zodat de wereld ziet wat er gebeurt. “Er is niets ergers dan getuige zijn van een bloedbad. De dode lichamen zien van verbrande kinderen, is heel moeilijk”, aldus de 30-jarige Erhaim.

Meer dan 100 bugels werden opgeleid tot journalist. Daaronder 40 vrouwen. Erhaim leert hen de basisprincipes van de journalistiek, waaronder het schrijven van een nieuwsverhaal, het checken van bronnen en hoe veilig te blijven tijdens het verslagleggen’, aldus PM Award.  Op verschillende platformen – zoals het Women Blog van Damascus Bureau – brengen ze verhalen vanuit hun standpunt over het door oorlog verscheurde land. Een belangrijk alternatief tegen de propaganda die wordt verspreid door de verschillende groeperingen.

Ze wil dat de wereld later nooit kan zeggen: ‘we wisten niet wat er in Syrië gebeurde’. “De wereld weet precies wat er gebeurt, maar kiest er voor om niets te doen. Al vier jaar lang niet”, aldus Erhaim.

Vorige maand won Zaina Erhaim the Peter Mackler Award for Courageous & Ethical Journalism.

Lees ook:Praat vanavond mee met en over Syrische vrouwen
Lees ook:Afgelopen maanden zeker 60 kindbruiden in Nederland gekomen
Lees ook:Ontroerend mooi: vrouw gooit blij haar nikab af nadat IS is vertrokken
Lees ook:ISIS zoekt jihad-bruiden voor hun islam-gekkies
Lees ook:Arabische vrouwen naar Syrië gelokt vanwege de seks-jihad

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>