In Senegal vinden moeders het cruciaal om hun dochters te besnijden

Sinds september verblijft Annemarie Middelburg in Senegal voor haar promotieonderzoek.

Dagelijks gaat ze op pad om interviews te houden met mensen op overheidsniveau, internationale organisaties en NGO’s.

Haar doel: onderzoeken wat voor invloed het mensenrechtenkader heeft op vrouwenbesnijdenis.

Genitale verminking, oftewel FGM, vindt er nog op grote schaal plaats.

Een meerderheid van de Afrikaanse landen heeft vrouwenbesnijdenis inmiddels erkend als een misdrijf. Maar dat wil nog niet zeggen dat het leed daarmee uit de wereld is. Senegal is een schoolvoorbeeld van deze tegenstrijdigheid.

Sinds 1999 heeft het land een wet die FGM veroordeelt, het erkent alle belangrijke mensenrechten en er zijn nationale actieplannen. Dat weerhoudt een kwart van de bevolking er echter niet van om het toch te doen. Het veldwerk helpt Middelburg om te begrijpen hoe dit kan.

Onlangs was ze in de regio Kolda aanwezig bij een publieke manifestatie tegen vrouwenbesnijdenis. Op universonline.nl vertelt Annemarie erover.

“Het was heel bijzonder om mee te maken. Tijdens deze ceremonie waren meer dan 2000 mensen aanwezig die verklaarden dat zij vrouwenbesnijdenis in hun gemeenschappen uitbannen. Deze mensen konden nauwelijks lezen en schrijven, maar spraken over het recht op gezondheid en lichamelijke integriteit. Dat is hoopvol.”

Op papier doet Senegal het goed. Maar in de praktijk gebeurt er weinig. Het Ministerie van Familie is verantwoordelijk voor de invoering van het mensenrechtenkader.

Tijdens haar stage bij dit Ministerie kwam Annemarie erachter dat zij niet echt de capaciteiten hebben om dit goed te doen. Dat is één van de vele factoren waardoor de daling traag verloopt.

En dan is er natuurlijk de traditie van moeder op dochter. “Het is cruciaal om je dochter te laten besnijden om ervoor te zorgen dat ze een gerespecteerd lid is van haar gemeenschap. Het niet besnijden van je dochter – een bilakoro zijn, een naam beschouwd als een van de ergste beledigingen in hun cultuur – is ondenkbaar. Het zou een leven vol afwijzing en sociaal isolement betekenen. Moeders willen het beste voor hun kind en met de culturele, sociale en religieuze normen in hun gemeenschap, is vrouwenbesnijdenis de enige optie.”

Annemarie Middelburg hoopt met haar promotie-onderzoek iets te kunnen toevoegen aan het terugdringen van FGM. “Op internationaal niveau heeft de focus lang gelegen op het criminaliseren van de praktijk. In mijn interviews komt naar voren dat het belangrijk is een wet tegen vrouwenbesnijdenis te hebben, maar vooral voor preventieve doeleinden. Het is beter om bewustwording te creëren over de schadelijke gevolgen van de besnijdenis en gemeenschappen op een respectvolle manier te overtuigen met de praktijk te stoppen.”

 

Lees ook:Vaginale verminkingen zijn voorlopig de wereld nog niet uit
Lees ook:Egyptische arts achter tralies vanwege vaginale verminking meisjes
Lees ook:Ondanks verbod komt meisjesbesnijdenis in SAHEL-landen nog teveel voor
Lees ook:‘Preventie beste manier om vrouwenbesnijdenis tegen te gaan’
Lees ook:21-jarig Masaï-meisje strijdt tegen vrouwenbesnijdenissen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>