Saoedie Arabië heeft haar eerste vrouwelijke advocate

Het Saoedische ministerie van Justitie heeft voor het eerst een vrouw ingeschreven als advocaat-stagiaire.

Dit opent wellicht de weg voor vrouwen om het beroep ten volle te kunnen uitoefenen in het orthodoxe oliekoninkrijk……….

“Het ministerie geeft toestemming om Arwa Al-Hujeili in te schrijven als eerste advocaat-stagiaire in het koninkrijk”, aldus Walid Aboul Kheir. “Vanaf nu zullen ook andere vrouwen een vergunning kunnen aanvragen om dit beroep te mogen uitoefenen.”

Tot nu toe konden Saoedische vrouwen met een diploma op bureaus van de advocaten werken, maar kregen ze geen toestemming om een zaak te bepleiten voor de rechtbanken. Aboul Kheir meldde dat een advocaat-stagiaire voortaan haar eigen kantoor kan openen na een stage van 3 jaar.

In oktober 2012 publiceerde het ministerie van Justitie een richtlijn waarin stond dat advocates binnenkort hun eigen zaak zouden kunnen bepleiten, maar deze maatregel werd toen niet opgevolgd.

Saoedi-Arabië is streng islamitisch. Vrouwen mogen er niet rijden of reizen zonder de begeleiding van een naaste. Deze regels maken het moeilijk voor vrouwen om een beroep uit te oefenen.

Koning Abdoellah, een voorzichtige hervormer, heeft op 11 januari 30 Saoedische vrouwen toegelaten tot de adviesraad, een instantie die geen wetten kan uitvaardigen maar de regering wel raad kan geven over de algemene politiek van het land. De vrouwen krijgen ook de toestemming om te stemmen tijdens de volgende gemeenteraadsverkiezingen in 2015.

Lees ook:Eerste persoon zonder piemel met visvergunning in Woudrichem
Lees ook:Saoedische mensenrechten-advocate Souad Al Shammary in cel
Lees ook:Sarah al-Suhaimi wordt eerste vrouwelijke grootbankier in Saoedie
Lees ook:Saoedische vrouwen mogen nu eindelijk sporten!
Lees ook:Dan vervangen we de vrouwen toch gewoon door IKEA-meubelen!

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>