Als vrouwen het voor het zeggen hebben, is er geen monogamie meer

In de Mosuo taal bestaat geen woord voor echtgenoot of echtgenote, alleen het woord ‘azhu’ dat vriend betekent.

Mosuo-vrouwen hebben er een hoge status en zodra een meisje volwassen wordt, krijgt ze haar eigen kamer die zowel naar de binnenplaats als naar de buitenwereld open kan……….

Aldus Yang Erche Namu in haar boek ‘Land van Dochters’ over de bijzondere samenlevingsvorm van de Masuo die in de Himalaya van Zuid-China leven.

Er worden bij deze stam geen beloftes uitgewisseld (zoals in een huwelijk) en er zijn geen verwachtingen rondom seksuele trouw. Er is geen bezit, ze doen alles samen.

Het meisje heeft vanaf volwassenheid de volledige zeggenschap over wie haar kamer in mag. Wil zij iedere nacht een andere lover hebben, dan is dat prima. Er wordt niet over geroddeld, er heerst absolute discretie en ieders privacy wordt gerespecteerd.

Sterker nog: roddelen komt niet eens in deze mensen op, want dit is doodnormaal gedrag. Krijgt een vrouw een baby, dan weet men dus niet zeker wie de vader is. Dat is niet erg, want alle kids worden toch altijd grootgebracht door familieleden en ieder ander in de gemeenschap die dat graag wil.

Iedere volwassene mag in de Mosuo-gemeenschap dus meerdere relaties tegelijk hebben, of dat nu voor langere tijd is of voor een nacht. Dit kan omdat er geen concept is over de toekomst: als de ene minnaar de deur uitstapt geldt de ‘relatie’ als verleden tijd, alleen het NU bestaat.

Je kunt er uiteraard wel voor kiezen om de volgende avond weer met die ene man of vrouw te slapen, maar beloftes van trouw zijn bij de Mosuo een reden tot schaamte. Het impliceert namelijk dat je onderhandelt over seks en dat is not done, net als openlijk jaloers zijn. Dat laatste wordt zelfs gezien als een agressieve daad en een bedreiging voor de hele gemeenschap.

Het behoeft geen uitleg dat de Chinese regering niet blij is met deze ‘stam’ die bestaat uit ruim 56.000 mensen. Autoriteiten hebben lang geprobeerd om ze tot ‘normaal’ gedrag te dwingen, er werd zelfs geweld gebruikt.

Lees ook:Wie is het lek? Carola Schouten zoekt het uit!
Lees ook:Opnieuw Nigeriaanse meisjes ontvoerd
Lees ook:Moeders van ziekenhuis-zuigelingen willen extra zorgverlof
Lees ook:Zomer: duizenden vieren de zonnewende bij Stonehenge
Lees ook:TIME magazine: het woord ‘feminist’ kan geschrapt worden

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>