Boerkini of topless? Pak de centimeter er maar bij!

We kunnen em niet negeren: de boerkini-rel in Frankrijk. Aan de luxe, witte stranden van de Côte d’Azur mag je sinds vorige week geen boerka-achtige gewaden aan. Daarentegen mag topless zonnen ook alleen op bepaalde (afgeschermde) stroken. Pff, het begint enorm te kriebelen bij me. Want waarom moet er voor vrouwen bepaald worden wat zij wel of niet moeten dragen dan wel bedekken?

Begrijp me goed. Ik zal beide voeten dwars zetten als er door de Islam of andere levensovertuigingen geknaagd wordt aan de door onze moeders en grootmoeders verworven rechten van vrouwen, LGTB’s van welke kleurtje vel dan ook. En ja: ik vind de boerka een teken van pertinente vrouwenondrukking, want het is het onzichtbaar maken van een vrouw. Wat zeg ik? Haar reduceren tot een vuilniszak!

Maar om nou te eisen dat je in bikini of badpak van bepaalde afmetingen in zee of zwembad moet, is echt een brug te ver. Komt er dan een soort van digitaal metertje dat dienders kunnen gebruiken om te meten of een vrouw te bloot of te aangekleed is? Met dit soort onzin speel je de orthodox islamitische gemeenschappen alleen maar in de kaart. “Zie je wel”, zeggen zij. “Die westerlingen hebben geen respect” Dat laatste is ongeveer het meest misbruikte begrip in deze discussies. Dus kappen.

In de jaren ’80 en ’90 van de vorige eeuw was je toch echt een tuthola als je je bikinibovenstukje aanhield op het strand. Leve de vrijheid, leve het streeploos bruin zijn. Ik persoonlijk heb nooit van ‘blootcultuur’ gehouden en vind het prettig als er nog iets privé en bijzonder blijft voor zeer intiem gezelschap. Kijk je nu naar de overvolle stranden, dan zie je veel lichaamsbloot, maar geen blote borsten meer. En zeker op de (Amerikaans georiënteerde) sociale media geen tepels. Er bestaat zoiets als de beweging ‘Free the nipple’ die (en ze hebben een punt) aanvecht dat mannen wel met hun (rudimentaire) tietjes bloot mogen, maar vrouwen niet.

Veel feministen zijn in het warretje. Er zijn er die zo doorschieten dat ze het bedekken van vrouwen goed praten, omdat de andere kant de vrouw teveel als lustobject neerzet. Alsof moslima’s er ooit zelf voor hebben gekozen hun hoofd of meer te bedekken: dat doet hun godsdienst ~die door mannen is uitgevonden~ voor hen. En alsof vrouwen er zelf voor kiezen om zo bloot, strak en sexy mogelijk te moeten zijn: dat doen de media en ook de macho-cultuur wel voor hen. Ik ken bosjes vrouwen die het strand mijden, omdat ze zich niet ok voelen in minimale kledij.

Nee, er is pas echte vrijheid als een islamitische vrouw, die dat wil, in een minikini de zee ingaat (zonder gezeik van mannelijke familieleden) en een westerse, die wellicht geen zin heeft in priemende blikken op haar kont of waar dan ook, kiest voor een soort van duikpak. Het gaat erom dat ZIJZELF kiest. Dus mannen van alle kanten: houdt je er buiten! Als ik het namelijk zou mogen bepalen, dan zou ik heel wat van die status-pensen die nu ontbloot zijn, zo snel mogelijk met zoveel mogelijk stof bedekken.

De volgende beelden spreken voor zichzelf.

2016 verus 1925

 

 

Lees ook:Waarom de topless zonaanbidsters van onze stranden verdwenen
Lees ook:Ook Koeweit verklaart de oorlog aan westerse blootgewoontes
Lees ook:Hollandse meiden in een burka of nikab?
Lees ook:Europese Hof keurt Frans boerka-verbod goed
Lees ook:Excusez, maar elke man is ooit begonnen als een meisje

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>