Kattenvrouw Georgina Verbaan leest voor in asiel

Georgina Verbaan hielp de Dierenbescherming om asielkatten socialer en beter plaatsbaar te maken. Voorlezen helpt dieren bij hun socialisatie, waardoor ze makkelijker plaatsbaar worden.

Gisteren las ze samen met kinderen in het Dierenasiel Amersfoort voor uit het boek ‘Meester Kikker’ van Paul van Loon.

In de gelijknamige film, die vanaf 28 juli in de bioscopen draait, speelt ze asielbeheerster Cecil, die het welzijn van dieren aan het hart gaat. De Dierenbescherming voert momenteel campagne om het verblijf van dieren in het asiel zo aangenaam en kort mogelijk te laten zijn. Voorlezen is een van de manieren om dat te doen. Het idee komt uit Amerika en wordt in het asiel in Amersfoort sinds 2 jaar succesvol ingezet.

De ervaring leert ook dat voorlezen aan katten een positief effect heeft op de leesprestaties van kinderen. Er is immers niemand in de buurt die hun leesniveau beoordeelt, op de hond of kat na dan. Daarnaast is het erg goed voor asieldieren om regelmatig in aanraking te komen met mensen, en dan met name kinderen. Hun stemmen en het ritmische geluid van voorlezen werkt rustgevend. Het maakt dat de dieren goed gesocialiseerd raken of blijven, waardoor ze zich makkelijker zullen aanpassen aan een nieuwe thuissituatie. De kans op adoptie wordt op deze manier vergroot. Een win-winsituatie dus.

En dat is belangrijk, want het wordt steeds moeilijker om de jaarlijks 25.000 dieren in onze asielen binnen drie maanden te herplaatsen. Dat lukt nu nog in 80% van de gevallen, maar dat staat onder druk. Asielen vangen tegenwoordig vaker zieke dieren en dieren met gedragsmoeilijkheden op. Niet alleen de medische kosten vormen een probleem, ook het dreigende tekort aan professionele gedragsdeskundigen staat een snelle plaatsing van met name honden in de weg. Die kunnen door hun langdurige asielverblijf apathisch, nerveus en soms zelfs agressief worden.

In de campagne #geefommij wordt aandacht gevraagd voor de speciale begeleiding die nodig is om ook deze dieren geschikt te maken voor een nieuwe baas.

Lees ook:Disney prinsessen in bewustwordings-campagne seksueel geweld
Lees ook:Photoshopkunst van honden die dromen over nieuw baasje
Lees ook:Sharon Dijkstra werkt aan verbod wilde circusdieren
Lees ook:Sexy doen over moeder- en kindersterfte
Lees ook:Wat Rusland wel lukt met vrouwen en Nederland niet

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>