Sylvana Simons wordt VIVA-columniste na Twitter-oorlogje

Nadat vrouwenblad VIVA deze week op hun website een lijstje presenteerde met een aantal argumenten waarom het als vrouw te overwegen is om een zwarte minnaar te nemen, raakte Twitter oververhit.

Het was allemaal postkoloniaal en neo-racistisch en meer van al dat moois. Terwijl de gekleurde mannen over zichzelf  afroepen ‘Once you go black, you ‘ll never go back’.

Afijn een gevalletje als dat van Lena Dunham die als (joodse) vrouw de overeenkomsten opsomde tussen haar Joodse lover en haar hond.

In eerstgenoemde geval bood de hoofdredactrice van VIVA schielijk haar excuses aan en en passant Sylvana Simons een baan als columniste.

Ook dat was weer voer voor discussie, want collega-columnist Wensley Francisco (ja helemaal zwart), vroeg zich gelijk af waarom het vrouwenblad niet op zoek was gegaan naar ‘talentvolle’ gekleurde schrijfsters. Ja heus.

Sylvia Witteman citeerde uit een artikel van 14 jaar geleden dat Simons (zelf een kind van een zogenaamde buitenvrouw) ooit had gezegd dat ze nimmer met een zwarte man zou daten. Inmiddels had dezelfde Simons allang tig keer verteld dat ze niet meer dat meisje van toen was, maar eens geschreven, blijft niet verzwegen.

Ook waren er nog een aantal concullega’s die de draak staken met de vermeende taalonkundigheid en beperkte inzichten van Sylvana Simons.

Voila: een storm in een Hollands glas water, terwijl er in Den Haag over (veelal) gekleurde mensen gediscusseerd werd en of we die nou wel of niet moesten voorzien van bed, brood en bed.

Van mij mag een blad best de afmetingen van het mannelijk geslachtsdeel der zwarte natie prijzen (is bewezen) net als dat Oosterse vrouwen geprezen worden om hun vrouwelijke kunne. Discriminatie? In de letterlijke zin wel, want je maakt onderscheid. Maar ik moet als feministe toch ook nog steeds onderscheid maken tussen mannen en vrouwen (ja, ja niet gelijkaardig, maar wel gelijkwaardig, ahum) en anders doen de lezers dat wel voor me.

Ik feliciteer Sylvana Simons dus met haar nieuwe job, stuur die andere columnist van Joop (Quinsy Gario), die niet om zijn zwartheid geliefd wil zijn bij de vrouwen toch een avondje naar Sylvia Witteman en voor de rest: of je het wilt of niet: iedereen heeft vooroordelen, maar die hebben niet altijd te maken met huid-, haar-, of oogtinten en de daamee al dan niet gepaard gaande bedkwaliteiten.

Illustratie boven: twitterfoto Sylvana Simons

Lees ook:Sylvana Simons gekapt met LUL-verhalen vanwege kritiek op zwarte piet
Lees ook:PEARL MAGAZINE: voor de gekleurde powervrouw
Lees ook:Zwarte Migranten Vrouwen: ‘Rebelse Trots’
Lees ook:Scholen verbieden meisjes een Afro-kapsel
Lees ook:Linda de Mol begint ook boeken-uitgeverij

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>