Letselschade moet voor vrouwen net zo beoordeeld worden als voor mannen

Verzekeraars mogen letselschadevergoedingen voor jonge vrouwen niet anders berekenen dan voor jonge mannen.

Tot die uitspraak is het College voor de Rechten van de Mens gekomen, in een zaak van een vrouw die als kind verlamming en blijvende hersenbeschadiging opliep na een ongeluk.

Verzekeraar REAAL (van ons allemaal, weet u wel) ging er bij de schadeberekening vanuit dat de vrouw kinderen zou krijgen, vanaf haar 27ste tot haar 37ste niet zou werken en daarna parttime zou werken, wat tot een flink lager schadebedrag leidt.

Bij mannen worden die uitgangspunten niet gebruikt. Het College roept verzekeraars op mannen en vrouwen hierin wel gelijk te behandelen.

Begin dit jaar oordeelde de rechtbank in Den Haag in deze zaak nog dat het redelijk is te veronderstellen dat de vrouw kinderen zou krijgen en 10 jaar niet zou werken.

Uit eerder onderzoek naar zulke kwesties door het College blijkt echter dat dat bij mannen niet wordt aangenomen, terwijl ook mannen kinderen kunnen ‘krijgen’ en minder kunnen gaan werken.

Dit ‘onderscheid op grond van geslacht’ is aan te merken als discriminatie en dus in Nederland verboden. Met dat oordeel kunnen de ouders van de jonge vrouw weer naar de rechter stappen in de zaak over het schadebedrag.

Illustratie: lifestyle blogster Pretty Cripple

Lees ook:Vrouwen zien inkomsten kelderen zodra ze moeder zijn
Lees ook:Servische wil zich ombouwen tot man, omdat ze dan langer werken kan
Lees ook:Gelijke beloning vrouwen/mannen is een mensenrecht
Lees ook:Deeltijdwerkende moeder vaker manager dan deeltijdvrouw zonder kinderen
Lees ook:Vrouwelijk HBO-personeel verdient 11% minder dan mannelijke collegae

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>