Menstruatieverlof: goed idee of naar de prullenbak?

Pijnlijke menstruaties zijn geen pretje en al zeker niet op het werk. De meeste vrouwen verbijten de pijn, nemen een pijnstiller en in het ergste geval 1 of meerdere dagen ziekteverlof.

Vrouwen die bij het Britse bedrijf Coexist in Bristol werken, kunnen binnenkort ‘menstruatieverlof’ nemen. Goed idee of werkt dit de man-/vrouw-verschillen nog meer in de hand?

“Al jaren geef ik leiding aan vrouwen en vaak zie ik hen verkrampt van de pijn werken tijdens hun maandstonden”, aldus directeur Bex Baxter. “Toch vinden ze vaak niet dat ze naar huis kunnen omdat ze zichzelf niet ziek vinden. Dat is oneerlijk. Als iemand pijn heeft, waardoor dan ook, dan moedigen we haar of hem aan om naar huis te gaan. Daarnaast willen we bij Coexist een echt beleid voeren dat de specifieke behoeftes van vrouwen erkent en hen toelaat de tijd te nemen voor hun natuurlijke lichaamscyclus zónder dat dit onder de noemer ziek zijn valt.”

24 van de 31 mensen die bij Coexist werken zijn vrouwen. Het bedrijf beheert het Hamilton House, een complex waar kunstenaars, activisten en gemeenschapsorganisaties ondergebracht zijn.

“Nog steeds bestaat het hardnekkige misverstand dat verlof nemen een onderneming onproductief maakt”, vervolgt Baxter. “Wij willen gewoon werk en lichaam synchroniseren. Het gaat niet om ziekteverlof nemen, het gaat om mensen toelaten het beste uit zichzelf te halen. Als werknemers op hun natuurlijke ritme kunnen werken, spoort dit hun creativiteit en intelligentie aan. Dat komt ook de onderneming ten goede.”

Inmiddels zijn er al speciale menstruatie-emoji’s, ook wel femoji’s genoemd.

Lees ook:Vrouwen zorgen voor flinke stijging van het aantal thuiswerkers
Lees ook:Thuiswerkers zijn gelukkiger, gewaardeerder én productiever
Lees ook:Heb jij de Flamingo Factor?
Lees ook:1 miljoen Nederlandse vrouwen zoeken een baan
Lees ook:Werkgevers nemen dubbel zo vaak mannen aan als vrouwen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>