Frankrijk handhaaft de ‘tampontax’

Françaises zijn kwaad dat de afschaffing van de zogeheten ‘tampontaks’ het niet gehaald heef. Ze streden jarenlang voor een verlaging van het btw-tarief op menstruatieproducten van 20% naar 5.5%, door de producten voortaan onder ‘basisbehoeften’ te scharen.

Het Franse parlement, dat voor driekwart uit mannen bestaat, heeft de belastingverlaging afgewezen…..

Het wetsvoorstel werd ingediend door verschillende socialistische parlementslede. Tampons, maandverband en menstruatiecups zijn volgens deze politici basisbenodigdheden en horen dus onder het lage tarief te vallen van 5,5%.

Volgens het Franse parlement zou dit 55 miljoen euro minder in de staatskas brengen. Staatssecretaris van Financiën Christian Eckert maakte daarbij de vergelijking met scheerapparaten voor mannen, die ook onder het hogere btw-tarief vallen. Dat schoot bij veel Franse vrouwen in het verkeerde keelgat: “Doe jij een maand zonder scheerapparaat en ik zonder tampons. Kijken wat er dan gebeurt.”

Het feministische collectief Georgette Sand, die erg ontgoocheld is, berekende dat de extra kosten oplopen tot €1500 euro tijdens het leven van iedere vrouw.

Lees ook:Canada schaft tampon-tax af
Lees ook:Vrouwen zien meer beren op de weg bij een promotie
Lees ook:Vrouwen sturen en masse tampons naar Australische minister van Immigratie
Lees ook:Amerikaanse doelvrouw Hope Solo pleit voor gelijke betaling m/v voetballers
Lees ook:Nederlands Wikipedia weer een stukje verder verwijfd

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>