Abortuspil ligt in apotheken, maar huisartsen kunnen em niet voorschrijven

Reeds eerder berichtten we u bij powervrouwen.blog over de abortuspil die gebruikt wordt door Women On Waves en die vanaf morgen ook bij de apotheken in Nederland ligt.

Minder ingrijpend voor vrouwen dan een abortus provocatus middel een curettage en stukken goedkoper, maar huisartsen zullen hem nog niet voorschrijven, omdat de wet nog niet is aangepast.

Daarover bericht het AD.

Volgens een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid laat dat waarschijnlijk nog maanden op zich wachten. Tot die tijd zullen de pillen alleen door ziekenhuizen en abortusklinieken worden voorgeschreven.

Dat vindt ook Women on Waves, de organisatie al 15 jaar behandelingen uitvoert op schepen.

“Vrouwen moeten nu naar een abortuskliniek voor een overtijdbehandeling”, zegt gynaecologe Rebecca Gomperts. “Daar moeten ze vrij voor nemen, soms ver voor reizen en dat kost een heleboel tijd en geld. Terwijl een huisarts prima een overtijdbehandeling kan uitvoeren, dichterbij is én de situatie van zijn patiënt goed kent. En de meeste vrouwen kunnen het middel gewoon thuis gebruiken, bijvoorbeeld met hun partner erbij.”

De bestanddelen van de nieuwe pil worden al sinds de jaren ’80 gebruikt om zwangerschappen af te breken. Van een revolutionair middel is dus geen sprake. De nieuwe abortuspil bestaat uit vijf tabletten die net als de voorheen gebruikte middelen een soort miskraam in werking zetten, waardoor de vrucht via de vagina het lichaam verlaat.

Koepelorganisaties van (huis)artsen en apothekers adviseren hun achterban om de middelen niet voor te schrijven of te leveren. Puur uit voorzorg.

“Deze discussie is er al jaren”, aldus Gomperts van Women on Waves. “De Raad van State bepaalde al dat een overtijdbehandeling niet in een kliniek hoeft. En de Hoge Raad zegt dat het niet onder de abortuswet valt. Vrouwen moeten er dus vooral om gaan vragen bij hun huisartsen. En dan hopen we dat huisartsen snel de medicamenteuze overtijd behandeling gaan geven.”

Lees ook:Minister Schippers pleit voor abortuspil via huisarts
Lees ook:Women On Waves stuurt abortusmedicatie per drone naar Polen
Lees ook:Vrouwen van ‘Women on Waves’ ontvangen 1e Els Borst Prijs
Lees ook:Gratis abortuspillen voor zwangeren die besmet zijn met ZIKA
Lees ook:GEKTE: Egypte pleit voor vrouwenbesnijdenis opdat mannen dan rust hebben

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>