Minister Schippers pleit voor abortuspil via huisarts

Recent berichtten we bij powervrouwen.blog over ‘Women On Waves’, een gelauwerde Nederlandse organisatie die vrouwen helpt met het afbreken van zwangerschappen in landen waar dit verboden is.

Op de zogenaamde ‘abortusboot’ wordt er niet gecuretteerd, maar bijna uitsluitend met medicatie gewerkt, die een spontane abortus opwekken.

Binnenkort is dit middel Sunmedabon op recept bij de apotheek te verkrijgen, waarmee een vrouw tot 6,5 weken ‘over tijd’ over haar eigen lichaam kan beschikken…….

Het middel kan niet door huisartsen worden voorgeschreven, maar alleen door abortusklinieken en ziekenhuizen met een abortusvergunning, meldt Medisch Contact.

Minister Schippers vindt het een goed idee als vrouwen bij de huisarts om de medicatie kunnen vragen. Ze wil daar met de Tweede Kamer over praten en de abortuswetgeving aanpassen, zei ze in antwoord op mondelinge vragen van de ChristenUnie.

Women on Waves wil huisartsen in avondcursussen vertellen dat ze de abortuspil wel degelijk legaal kunnen voorschrijven aan vrouwen die maximaal 16 dagen over tijd zijn. Dan zijn ze volgens de organisatie nog niet officieel zwanger en is er sprake van een overtijdbehandeling.

Schippers zei dat ze hierover een meningsverschil heeft met Women on Waves. “Zij zeggen: het kan al wel. Onze juristen zeggen: het kan niet.”

Maar de minister wil de deur niet dicht gooien. Ze zei dat het goed is als huisartsen een rol gaan gaan spelen bij abortus. “Ga je naar een anonieme abortuskliniek? Of ga je een gesprek met de huisarts die je al jarenlang kent en die jouw situatie en omgeving kent?”

Ze vindt dat er zo langzamerhand een einde moet worden gemaakt aan het meningsverschil met Women on Waves, dat volgens haar al lang speelt. Binnenkort gaat Schippers in gesprek met de Landelijke Huisartsenvereniging.

Lees ook:Abortuspil ligt in apotheken, maar huisartsen kunnen em niet voorschrijven
Lees ook:Women On Waves stuurt abortusmedicatie per drone naar Polen
Lees ook:Minister Schippers steekt 12 miljoen in medische wetenschap vrouwen
Lees ook:Vrouwen van ‘Women on Waves’ ontvangen 1e Els Borst Prijs
Lees ook:Dafne Schippers uitgeroepen tot beste atlete van Europa

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>