Renske Keizer: ‘Nederlandse ouders zijn ouderwets’

Wij Nederlanders hebben op de 1 of andere manier altijd het gevoel nogal ‘voorlijk’ te zijn ten opzichte van de rest van de wereld.

Maar dat valt in de praktijk vaak tegen.

Vrouwen besteden in Nederland bijvoorbeeld ruim dubbel keer zoveel tijd aan de kinderen als mannen……..

Aldus Renske Keizer, bijzonder hoogleraar pedagogiek aan de Universiteit van Amsterdam, met de leerschoel Vaderschap.

Komend jaar verwacht ze de resultaten van 2 onderzoeken waarmee ze bezig is. Daarin komt onder meer naar voren dat Nederlandse vaders veel minder tijd aan hun kinderen besteden.

In Scandinavische landen is de taakverdeling tussen vader en moeder bijna gelijk, zegt ze. “In tegenstelling tot andere westerse landen, is Nederland erg traditioneel: moeder zorgt voor de kinderen en werkt parttime, vader werkt fulltime en is kostwinner. Deze rolverdeling wordt van alle kanten in stand gehouden. Zowel door de overheid, als door de heersende mores.”

Volgens Keizer is dit vooral te wijten aan het beleid van de overheid: “Een man krijgt twee dagen betaald verlof als zijn kind wordt geboren. 1 dag om bij de bevalling te zijn en 1 dag om het kind aan te geven bij de burgerlijke stand. Daarna kunnen sinds kort 3 dagen onbetaald verlof opgenomen worden. Het signaal dat de overheid hiermee afgeeft is: ‘leuk dat je een kind hebt gekregen, maar betaal er zelf voor.”

Ter vergelijking: een vrouw heeft ten minste 16 weken zwangerschapsverlof.

De afgelopen jaren is er wel meer aandacht voor de ‘papadag’, ofwel mannen die een dag per week voor hun kinderen zorgen. Maar Keizer heeft moeite met dat woord.

“Alsof het bijzonder is dat een vader tijd doorbrengt voor zijn kind. Het is belangrijk om de vader serieus te nemen in zijn rol als opvoeder. Uit buitenlands onderzoek blijkt namelijk dat kinderen met betrokken vaders beter presteren op school, minder probleemgedrag vertonen en betere relaties aangaan. Maar of dat gedrag komt doordat de vader betrokken is, weten we nog niet precies. Dat is een van de kernpunten van mijn onderzoeken.”

Lees ook:Renske Keizer: bijzonder hoogleraar vaderschap
Lees ook:Vrouwen zien inkomsten kelderen zodra ze moeder zijn
Lees ook:8 van de 10 vrouwen gaat minder werken na eerste kind, mannen maken nauwelijks verschil
Lees ook:Bij overlijden moeder in kraambed gaat bevallingsverlof naar vader
Lees ook:Thuisblijven voor ziek kind: 9 van de 10x doet de moeder dit

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>