Glaasje wijn houdt dementeren enigszins op afstand. Wat zei u? Eentje dan!

Dagelijks 1 alcoholische consumptie bij het diner of voor het slapen gaan, houdt het verouderingsproces een klein beetje op afstand.

Zo ook dementie…..

Dat blijkt uit een analyse van 143 studies over de invloed van matige alcoholconsumptie op het functioneren van het brein, meldt PLUSmagazine.

Van een bescheiden hoeveelheid krijg je geen Korsakow, van zuipen wel en helaas waar: vrouwen eerder dan mannen.

Het type alcoholische versnapering speelt maar een kleine rol, maar wij is wel wat beer dan bier en gedestilleerd. Voorwaarde is wel dat je als vrouw niet meer dan 1 glas per dag drinkt en als man maximaal 2. Vanaf 3 glazen per dag is er een tegengesteld effect: het risico op dementie neemt dan juist toe.

Het eerste wetenschappelijk onderzoek naar de effecten van matige alcoholconsumptie op de hersenen werd uitgevoerd in de late jaren ’70. In die tijd vond men bij matige drinkers geen óf een licht negatief effect op de cognitieve functies, zoals het geheugen, het leervermogen, het taalgebruik en het kunnen begrijpen en uitvoeren van complexe taken.

Maar in 1998 keerde het tij: nieuw onderzoek liet een gunstig effect van alcohol op de hersenen zien, en zelfs een afname van het risico op dementie. Volgens de auteurs van de meta-analyse, waarbij de uitkomsten van verschillende onderzoeken worden samengevoegd.

Lichte tot matige alcoholconsumptie remt het verminderen van de cognitieve functies bij ouderen. Daardoor wordt dementie een beetje uitgesteld.

Bij jonge mensen die af en toe een glaasje drinken heeft alcohol geen invloed. De impact is bij mannen en vrouwen hetzelfde, terwijl vrouwen toch andere drinkgewoonten hebben: zij verkiezen wijn boven bier en drinken doorgaans minder, hoewel zij de laatste 25 jaar wel met een ‘inhaalslag’ zijn begonnen.

Dat matige drinkers een iets kleiner risico lopen op dementie dan geheelonthouders, moet voor die laatsten geen reden zijn om te gaan drinken.

Het gunstige effect van alcohol is heel beperkt en te vergelijken met de gunstige invloed van bijvoorbeeld een mediterraan eetpatroon (veel groenten, fruit, volkorenproducten, peulvruchten, vis en olijfolie), een hoge opleiding, een actieve, sportieve levensstijl en zelfs tuinieren.

Behalve een lager risico op dementie, waaronder zowel vasculaire dementie als de ziekte van Alzheimer als jawel het syndroom Korsakov heeft matige alcoholconsumptie ook een (beperkte) gunstige invloed op hart en bloedvaten: het risico op een hartinfarct daalt licht.

Proost, op het leven!

Lees ook:Wijn als het ultieme medicijn?
Lees ook:Vrouwen eMANciperen, ook op het gebied van alcoholconsumptie
Lees ook:‘Vrouwen spoelen hun depressieve gevoelens weg met teveel wijn’
Lees ook:Hoogopgeleide, oudere vrouwen ‘lusten’ em vaak te graag
Lees ook:Vrouwen die meer dan 48 uur p/w werken, neigen tot een glaasje teveel

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>