Topactrice Annet Nieuwenhuijzen (85) overleden

Actrice Annet Nieuwenhuijzen is vandaag op 85-jarige leeftijd overleden. Dat heeft haar echtgenote Xandra Knebel aan het ANP laten weten.

Annet Nieuwenhuijzen (Utrecht, 7 november 1930) gold als een ‘grande dame’ van het Nederlandse toneel. Ze was een veelzijdig actrice, die zowel in tragedies als in komedies en musicals speelde. Behalve in het theater was ze op televisie en op het filmdoek te zien.

Ze won 2x de Theo d’Or, in 1965 en 1975, voor haar rollen in ‘Rouw past Elektra’ en ‘De goede mens’ van Sezuan. Ook was ze draagster van de prestigieuze Theo Mann-Bouwmeesterring en ontving ze een filmprijs, een Gouden Kalf, voor haar rol in ‘Leedvermaak’.

Op de Toneelschool zat ze niet. Ze viel op tijdens een studentenvoorstelling, waarin ze meespeelde toen ze politieke en sociale wetenschappen studeerde in Amsterdam. In 1953 debuteerde ze als beroepsactrice bij de Haagse Comedie, de voorloper van Het Nationale Toneel. Contracten bij Het Rotterdams Toneel, Globe, het Publiekstheater en Toneelgroep Amsterdam volgden.

Af en toe verliet ze het toneel voor musicals als ‘Ja, ik wil!’ en ‘A Little Night Music’ ofwel voor een tv-productie als het legendarische ‘Bij Nader Inzien’, ‘Oud Geld’ of voor een film als ‘Leedvermaak’.

Annet Nieuwenhuijzen was tot diens dood in 2009 samen met presentator Kick Stockhuyzen. Haar laatste jaren deelde ze met theaterhistorica Xandra Knebel, met wie ze in 2012 trouwde.

Lees ook:Actrice Marieke Heebink wint 2e Theo d’Or
Lees ook:Halina Reijn genomineerd voor de Theo d’Or
Lees ook:Tom Lanoye schrijft vrouwenrollen in opdracht van zijn moeder
Lees ook:Abke Haring ontvangt Theo d’Or voor Hamlet
Lees ook:Halina Reijn wint Theo d’Or!

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>