Corrie Brokken overleden (1933-2016): haar fascinerende carriere

Zangeres, radiomaker, advocate en rechter Corry Brokken is op 83-jarige leeftijd overleden. Met een eerste plaats op het Eurovisiesongfestival van 1957 was Brokken de eerste Nederlandse die deze plek wist te bereiken.

Dat meldde haar dochter vanavond aan RTL Boulevard…..

De in 1933 te Breda geboren zangeres debuteerde bij de AVRO in 1952 in het radioprogramma Een lied en een vleugel. Haar uitvoering van Edith Piafs Milord bracht haar in 1960 aan de top van de Nederlandse hitparade. Met 3 songfestivaldeelnames is Brokken nog steeds Nederlands recordhoudster.

Op een dag zag ze bij een vriend een boek op tafel liggen over Romeins recht, ongelooflijk fascinerend. En ineens wist ze het: echten studeren. Omdat ze alleen mulo had, moest ik eerst een colloquium doctum afleggen.

“Ja, dat ik op mijn 43ste besloot te gaan studeren, kwam omdat ik dacht: en nu is het uit, ik laat me niet meer manipuleren. Ik vind het nog steeds moeilijk over die tijd van mijn huwelijk met René Sleeswijk te praten. Hij was directeur van de Nederlandse Revue. Iedereen keek naar hem op als een soort theaterkoning. Hij was 25 jaar ouder dan ik, ik deed jarenlang wat die man zei. Ik kan me dat nu bijna niet meer voorstellen. Toen we trouwden dacht ik: ik ga van dat donkere, sombere rothuis in Bussum een gezellig familiehuis maken met een stapel kinderen. Maar er volgde een leven van optreden, optreden en nog eens optreden”, vertelt Brokken rond de milleniumwissel in OPZIJ.

In 1999 hield Maaike Meijer haar inaugurele rede bij het aanvaarden van de OPZIJ-leerstoel. Haar voornaamste stelling was dat de feministische revolutie niet zomaar uit de lucht was komen vallen, maar mede in de populaire cultuur van de jaren ’50 en ’60 was voorbereid en vormgegeven. Dit bewees ze aan de hand van een uitvoerige tekstinterpretatie van de liedjes waarmee Corrie Brokken beroemd werd.

In dezelfde oratie schrijft Meijer: Corry Brokken is het schoolvoorbeeld van een vrouw die meer wilde, meer deed en ook meer bleek te kunnen. Iedereen kent het verhaal inmiddels: op je drieënveertigste ging je rechten studeren; je werd advocaat, tenslotte rechter, om vervolgens iedereen twee jaar geleden weer te verbazen met je comeback.

Brokken begon na haar studie een advocatenpraktijk in Laren met Jan Meijerink. Ze waren tijdens hun studie getrouwd na haar scheiding van de theaterproducent René Sleeswijk. Na 6 jaar advocatuur stapte ze over naar de rechterlijke macht. Ze begon als waarnemend griffier bij de arrondissementsrechtbank in ‘s-Hertogenbosch, klom op tot gerechtsauditeur en werd in 1990 plaatsvervangend rechter. In 1991 werd ze geïnstalleerd als rechter. Ze sloot haar loopbaan bij de rechterlijke macht in 1998.

In haar boek ‘Wat mij betreft’ uit 2000 vertelt ze openhartig over haar leven. Ze mijmert over oud worden en haar gelukkige huwelijk (3e) met Jan die na 20 jaar de katholieke kerk zover weet te krijgen dat ze ondanks Corry’s eerdere huwelijken toch voor de kerk mogen trouwen.

In datzelfde haar wordt Corry gevraagd voor ‘De Vagina Monologen’, een pittig debuut, zeker voor een vrouw die al twee carrières achter de rug heeft. Een paar jaar later speelt ze de rol van gastvedette in de jubileumvoorstelling van theatergroep Purper. In de zomer van 2006 hoort ze dat ze borstkanker heeft. Anderhalf jaar later treft het noodlot haar opnieuw wanneer Corry getroffen wordt door een herseninfarct. In ‘Toegift’ (2009), het 2e deel van haar memoires, vertelt zij openhartig over de bewogen afgelopen 9 jaar van haar leven.

Lees ook:Iran zet stop op vrouwen voor studie geneeskunde
Lees ook:Trend zet door: steeds meer vrouwelijke artsen en specialisten
Lees ook:Nerd- en geek-mannen weerhouden meiden ervan om ICT te gaan studeren
Lees ook:Vrouwelijke 30′ers inmiddels hoger opgeleid dan de mannen
Lees ook:Jessica Meijer schrijft boek over vader Ischa

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>