Dame Zaha Hadid plots overleden

De beste vrouwelijke architect ter wereld, Zaha Hadid, is plots op 65-jarige leeftijd overleden.

Ze werkte na haar afstuderen enige tijd voor het bureau van de Nederlander Rem Koolhaas, voor ze in 1980 voor zichzelf begon……….

Bekende ontwerpen van haar zij het London Olympic Aquatic Centre, het Olympische zwembad in Londen uit 2012, het operagebouw in Guangzhou in China en het Al Wakrah-stadion in Qatar.

Haar ontwerpen riepen altijd veel op. Zo werd laatstgenoemd gebouw voor de WK in 2022 door velen als een grote vagina gezien, wat ons inziens niet zo’n probleem is, maar in een islamitisch land kennelijk wel. Hadid werkte volgens zogeheten deconstructivistische stijl, die ervan uit gaat dat de maatschappij verwarrend en onzeker is.

De Irakees / Britse toparchitecte was door koningin Elizabeth in de adelstand verheven, waardoor ze zich Dame mocht noemen. Dit jaar ontving ze ook de Gold Medal van de Royal Institute of British Architects. Ze was in 2004 de eerste vrouw die de prestigieuze Pritzker-prize won, bekend als de Nobelprijs van de Architectuur.

Hadid overleed aan een hartaanval in een ziekenhuis in Miami in Florida. Ze werd daar behandeld voor bronchitis.

De architecte ontwierp ook meubels, interieurs, tentoonstellingsinrichtingen en decors. Daarnaast was zij een gewild spreekster. Zo gaf zij o.a. voordrachten en colleges aan gerenommeerde instituten, zoals Harvard, Yale en de Universiteit voor Toegepaste Kunst in Wenen.

Lees ook:Alice Munro wint Nobelprijs Literatuur
Lees ook:Nederlandse Francine Houben is ‘woman architect of the year’
Lees ook:Laure Prouvost wint Turner Prize voor WANTEE
Lees ook:28-jarige Nieuw Zeelandse is jongste winnaar Man Booker Price ooit
Lees ook:Deze 10 wetenschapsters ontvielen ons dit jaar, maar blijven inspireren

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>