Een kwart van de Europeanen denkt bij NEE voor seks toch OK

WRFife logo

Morgen is het De Internationale Dag voor de Uitbanning van Geweld tegen Vrouwen. Helaas niet overbodig. De cijfers doen ons rillen. Een kwart van onze mede-Europeanen vindt dat seks zonder toestemming van de vrouw verdedigbaar is onder bepaalde omstandigheden.

EU-commissaris Vera Jourova van Justitie zei dat bij de lancering van een campagne tegen seksueel geweld tegen vrouwen. Redenen om zonder toestemming toch seks te mogen hebben met een vrouw zouden zijn dat ze dronken is, provocerend gekleed, niet heel duidelijk nee zegt of zich niet verzet. De cijfers komen uit het jongste rapport van Eurobarometer.

1 op de 3 geeft aan dat ze na haar 15de te maken heeft gehad met fysiek of psychisch geweld binnen of buiten de huiselijke kring. 1 op de 20 Europese vrouwen is slachtoffer geweest van verkrachting.

Maar eenvijfde van de Europeanen denkt dat vrouwen misbruik of verkrachting verzinnen of overdrijven. “Dat moet stoppen. Genoeg is genoeg”, zegt de Europese Commissie in een verklaring ter gelegenheid van de Internationale dag tegen geweld tegen vrouwen.

De EU-campagne, waarvoor 10 miljoen euro is uitgetrokken, duurt een jaar. Jourova roept slachtoffers op om altijd aangifte te doen.

25 November is ‘de dag van de witte lintjes’ geworden, omdat in 1960 op deze datum 3 vrouwenrechtenactivisten op brute wijze werden vermoord in Honduras, in opdracht van de president.

Lees ook:Als een vrouw NEE zegt tegen seks en een man doet JA: verkrachting
Lees ook:EU: geweld tegen vrouwen voorkomen, is een uitdaging voor ons allemaal
Lees ook:Neelie Kroes zoekt meer digitale muzes
Lees ook:De meeste verkrachtingen vinden plaats binnen het huwelijk II
Lees ook:Eve Ensler: ‘Laat de aarde schudden!’

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>