Seksueel overschrijdend gedrag binnen protestantse kringen

Gisteren promoveerde Christiane van den Berg-Seiffert aan de Rijksuniversiteit Groningen op haar proefschrift ‘Ik sta erbuiten – maar ik sta wel te kijken’.

De ondertitel van proefschrift en boek is: ‘De relationele dynamiek in geloofsgemeenschappen na seksuele grensoverschrijding in een pastorale relatie vanuit het perspectief van primaire slachtoffers.’

Voor haar onderzoek naar seksueel misbruik sprak ze 17 vrouwen uit diverse protestantse kerkgenootschappen die te maken kregen met een pastor die seksueel over de schreef ging. Verhalen vol schaamte, verdriet, pijn en spijt. Alle vrouwen braken uiteindelijk met hun kerk. Ze zien zichzelf als ‘overlevers’ van iets heel ergs. “Wij hebben het gered, zeggen ze.”

Zo vertelt Christiane van den Berg-Seiffert in een uitgebreid artikel in TROUW.

In de Rooms Katholieke Kerk gingen de schandalen vooral over misbruik van minderjarigen. Misbruik van volwassen vrouwen is veel lastiger voor omstanders, zo merkte de theologe.

De vrouwen die Van den Berg sprak, vertrokken uit hun kerk. Veel slachtoffers voelden zich in de kou staan, ook al was de betrokken predikant bijvoorbeeld geschorst. “Wanneer een gemeente niet duidelijk voor het slachtoffer kiest, voelt het slachtoffer dat vaak als een keuze vóór de pastor, ook al is dat bij veel omstanders niet het geval. Je niet uitspreken wordt opgevat als een keuze voor de dader. Neutraliteit bestaat niet. Versta me niet verkeerd: de verlegenheid van de omstanders begrijp ik heel goed. Maar vanuit het perspectief van het slachtoffer is elke onbevangenheid weg. Die denkt: zijn ze voor of tegen mij?”

Wie te maken krijgt met seksueel misbruik in een kerkelijke gemeenschap, kan zich wenden tot het meldpunt Seksueel Misbruik in Pastorale Relaties (SMPR). Het afgelopen jaar zijn daar 8 meldingen geweest. 2 daarvan hebben tot een klacht geleid. Het zijn zonder uitzondering vrouwen die zich melden, of kerkenraden waar een vrouw zich gemeld heeft. Gevallen van mannelijke slachtoffers zaten er niet bij.

Lees ook:Seksueel misbruik van vrouwen door RK kerk vele malen omvangrijker dan gedacht!
Lees ook:Seksueel misbruik in hersteld hervormde kringen
Lees ook:Vrouwenplatform misbruik in de kerk niet blij met oproep kardinaal Eijk
Lees ook:Het Reformatorische Lodenstein College en misbruikte meiden
Lees ook:Amy Berg maakt documentaire Janis Joplin

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>