Seksueel misbruik in hersteld hervormde kringen

Nadat de Commissie Deetman in 2012 uitgereid onderzoek deed naar seksueel misbruik bij jongens, vooral in Rooms Katholieke milieus, werd er gestart met een zelfde soort research naar seksueel misbruik bij meisjes.

Ook dat kwam voor in RK-kringen, maar zeker net zo vaak in protestantse gemeenschappen en daar lijkt het langer onder tafel te blijven. In het algemeen wachten vrouwen veel langer met aangiste doen dan mannen.

Nadat we eerder al schreven over 2 meisjes op de ultra-reformatorische Lodenstein College Amersfoort, die (voor alle duidelijkheid) thuis slachtoffer werden van misbruik, duikt er vandaag een zaak op binnen de Hersteld Hervormde kerk.

Deze afsplitsing kwam er in 2004 toen de Lutherse, de hervormde en de gereformeerde kerken in Nederland samengingen in de Protestantse Kerken Nederland (PKN). Een groep confessionele binnen de hervormde kerk (vooral die op de zogenaamde gereformeerde grondslag, kortweg GG) wilden dat niet en groepeerden zich als Hersteld Hervormd.

Justitie verdenkt een dominee van deze stroming uit Oud-Beijerland van ontucht met een minderjarig meisje. Hij zou haar tussen 2009 en 2012 hebben misbruikt. De 46-jarige man uit Streefkerk is vorig jaar al uit zijn ambt gezet. De verdachte was een vertrouwenspersoon van het slachtoffer en hij begeleidde ([email protected]#$%^1) het meisje nadat zij was misbruikt door haar stiefopa.

De verdachte staat vrijdag voor het eerst voor de rechter. Het slachtoffer eist een schadevergoeding van €7000,-. Ten tijde van het misbruik was zij tussen de 14 en 17 jaar. Volgens justitie was ook sprake van giften of beloften van geld aan het slachtoffer.

Illustratie boven: NRC, Haest en De Graaff in de kerk

Lees ook:Seksueel misbruik van vrouwen door RK kerk vele malen omvangrijker dan gedacht!
Lees ook:Seksueel overschrijdend gedrag binnen protestantse kringen
Lees ook:Boek doorbreekt taboe van seksueel misbruik in reformatorische kringen
Lees ook:Vrouwen wachten langer met aangifte misbruik dan mannen
Lees ook:Hoe seksueel misbruik in orthodox christelijke kringen onder de tafel blijft

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>