Abortus-fobie El Salvador: vrouwen met miskraam gaan de bak in

El Salvador heeft 1 van de strengste abortuswetten van de wereld.

Dat leidt tot belachelijke taferelen in het Midden Amerikaanse land. Celstraffen voor vrouwen die een spontane abortus hadden en piep- en piepjonge meisjesmoeders.

Vorige week kwam een vrouw vrij die 7 jaar geleden tot een gevangenisstraf van 30 jaar veroordeeld was, omdat ze een miskraam kreeg.

Ze kreeg gratie omdat er in haar zaak procedurefouten waren gemaakt, maar nog 15 andere vrouwen zitten in de cel om dezelfde reden.

In 2007 werd de toen 18-jarige Carmen Guadalupe Vásquez Aldana naar het ziekenhuis gebracht omdat haar zoontje dood was geboren. De artsen behandelden eerst haar levensbedreigende bloeding, en belden vervolgens de politie.

Ze werd veroordeeld tot 30 jaar cel. Wreed detail: Carmens baby werd verwekt toen ze verkracht werd door een buurman van haar werkgever.

Eind januari verleende de parlementaire vergadering van El Salvador Carmen gratie omwille van procedurefouten.

“Met deze beslissing heeft El Salvador een verschrikkelijk onrecht ongedaan gemaakt. Guadalupe had nooit mogen worden veroordeeld. Haar vrijlating is een triomf van rechtvaardigheid en een gevolg van het onvermoeibare werk van lokale mensenrechtenactivisten”, aldus Erika Guevara-Rosas, Directeur van Amnesty International voor Amerika.

“Deze beslissing moet een keerpunt zijn voor El Salvador’s verouderde wetten die vrouwen en meisjes straffen wanneer er medische complicaties optreden tijdens hun zwangerschap. Het is tijd voor de autoriteiten om de straffen tegen alle vrouwen die opgesloten zitten voor zwangerschap-gerelateerde complicaties te herzien, vrouwen en meisjes te decriminalizeren en zijn gruwelijke anti-abortus wetgeving te herzien.”

El Salvador heeft een van de meest draconische abortuswetgevingen in de wereld, die abortus strafbaar stelt in alle gevallen, zelfs wanneer het leven of de gezondheid van een vrouw of een meisje in gevaar is en in gevallen van verkrachting. Vrouwen en meisjes verdacht van illegale abortussen worden ook vaak wreed en doelbewust beschuldigd van doodslag, zoals in het geval van Guadalupe.

De overige 15 vrouwen gevangen gezet na zwangerschapsgerelateerde complicaties hebben ook om gratie verzocht. Hun zaken zal in de komende maanden voor de Parlementaire Vergadering verschijnen.

Lees ook:In El Salvador gaan vrouwen de gevangenis in na een miskraam
Lees ook:In El Salvador baren 9-jarigen al baby’s vanwege de ban op abortus
Lees ook:Verkrachte en veroordeelde Noorse vrouw mag na alle publiciteit Dubai verlaten
Lees ook:Soedanese mag eerst bevallen voordat ze moet hangen
Lees ook:‘Overspelige’ vrouw wordt niet gestenigd ([email protected]#$%*) na felle protesten

1 Reacties // Reageer

One thought on “Abortus-fobie El Salvador: vrouwen met miskraam gaan de bak in

 1. Baas in Eigen Buik

  Anesty gaat hier echt een paar stappen te ver. je kan ook de anti-verkrachtingswetten afschaffen omdat er mensen gevangen zitten omdat ze vals zijn beschuldigd.
  Met de anti-abortuswet is niks mis mee alleen het rechtssysteem heeft in het geval van Carmen Guadalupe Vásquez Aldana gefaald, er zou onvoldoende zijn aangetoond dat ze daadwerkelijk abortus provocatus heeft gepleegd hoewel de doktoren niet zomaar de politie zouden bellen of er zou geen rekening zijn gehouden met verzachtende omstandigheden omdat de zwangerschap het gevolg was van een verkrachting.
  Om een anti-abortuswet terug te laten draaien zul je de argumenten die deze wet overeind houden moeten weerleggen. en omdat bij iedere abortus een een mensen hart stopt met kloppen, een brein wordt stil gezet, botten worden gebroken en organen worden doorboord is deze wet rechtvaardig.
  Het is niet leuk maar de feiten vertellen ons dat we het hebben over twee(en soms meer) individuen. Wat de Nederlandse abortuswet eerder draconische en achterhaald maakt omdat de Nederlandse wet tegen de hedendaagse wetenschap in er nog steeds van uit gaat dat het menselijk leven pas na ongeveer 26 weken na conceptie begint. Waarbij in vele gevallen een individu het slachtoffer wordt van onverantwoordelijkheid. Terwijl om een leven te beëindigen de omstandigheden uitzonderlijk noodzakelijk zouden moeten zijn en of dan verkrachting in de meeste gevallen geen goede reden zijn. Een goede maatstaf voor de afbreking van een zwangerschap zou zijn in welke gevallen zou je een medemens met een pistool doodschieten en kunnen we die maatstaf toepassen op dit geval. praktisch voorbeeld er treed een complicatie tijdens de zwangerschap en de doktoren kunnen kiezen tussen abortus en het leven van de moeder redden of beide levens verliezen. Het kind aborteren omdat het downsyndroom heeft. Schieten we mensen met Downsyndroom dood? nee.
  Vaak merk ik dat mijn argumenten niet rationeel worden behandeld worden afgedaan als religieus (heel goed dat dit er in dit artikel aan de haren erbij gesleept werd) of een andere drogreden. Ik hoor graag waar mijn redenatie verkeerd is.

    /  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>