De ongemakkelijke waarheid over de Nederlandse prostitutie

Afgelopen maandag vond er in de Tweede Kamer een congres plaats rondom prostitutie en seksuele uitbuiting, waarop o.a. Renate van der Zee sprak.

In haar onlangs verschenen boek en pamflet ‘Prostitutie, de waarheid achter De Wallen,’ uit ze kritiek op de huidige wetgeving rond prostitutie en spreekt ze over een seksuele ramp.

Het boek is een ‘inconvenient truth’ waarvoor we in Nederland liever onze ogen sluiten.

Maar wat daar dagelijks gebeurt, is zo ernstig dat we onze blik niet langer mogen afwenden. Het is hoog tijd voor een eerlijke discussie…..

Aldus journaliste Renate van der Zee in de inleiding van haar schrijven, waarin ze onderzoek afwisselt met de verhalen van prostituees, zoals onderstaande:

Eigenlijk kan je lichaam dat werk niet aan. Er waren dagen waarop ik bijna twintig klanten had. In het begin, toen ik nog niet wist hoe ik klanten voor de gek moest houden, scheurde ik uit. Je lichaam gaat er niet alleen kapot aan, maar je geest ook. Je krijgt van alles over de vloer. Kerels die hebben gedronken of gesnoven. Mannen die in je kamer kotsen, wiens zweet op je druppelt, mannen met vieze sokken, die uit hun mond stinken. Sommige klanten zijn gevaarlijk: ik heb meegemaakt dat een vent mij wilde aanvallen met een mes. Je kunt nooit ontspannen. Je moet altijd op je hoede zijn.

In het Nederlands Dagblad van afgelopen zaterdag worden verschillende argumenten om prostitutie te verantwoorden door Van der Zee drogredenen genoemd.

Ze komt in opstand tegen de volgende rechtvaardigingen van prostitutie: ‘Je kiest er zelf voor’, ‘Het verdient goed’, ‘De vrouwen vinden het vaak fijn’, ‘Het is het oudste beroep ter wereld’, en de bekendste: ‘Als er geen prostitutie is, zouden er veel meer vrouwen worden verkracht.’

Het feit dat prostitutie in Nederland veelal geaccepteerd wordt heeft volgens Renate van der Zee te maken met de seksuele revolutie vanaf de jaren ’60. Sindsdien heerst de opvatting dat alles moet kunnen.

Daarentegen zijn er veel misstanden die aangepakt moeten worden. Zo is er volgens haar vaak sprake van gedwongen prostitutie en is mensenhandel aan de orde van de dag.

Binnenkort wordt de wet op de prostitutie aangepast, maar die wordt milder dan gepland. Zo is de registratieplicht van tafel na kritiek van de Eerste Kamer.

Renate van der Zee hield afgelopen zomer bij Knevel & van den Brink een pleidooi om naar Brits voorbeeld de porno achter een filter te krijgen in Nederland.

Lees ook:‘Elke nacht 400 mensen in Amsterdam verkracht’
Lees ook:Brand in hoofdkwartier FEMEN Parijs
Lees ook:Een prostituee is onbetaalbaar
Lees ook:Veel bijval op straatintimidatie.nl
Lees ook:Hoe hotelpersoneel illegale prostitutie moet herkennen

6 Reacties // Reageer

6 thoughts on “De ongemakkelijke waarheid over de Nederlandse prostitutie

 1. Danielle

  Jammer dat Powervrouwen zo partij kiest voor Renate van der Zee, en niet voor de echte powervrouwen die zij marginaliseert. Dit boek is een voortzetting van haar fact-free stemmingmaken tegen een toch al achtergestelde groep vrouwen die er het beste van proberen te maken. Dank zij internet is er tegenwoordig wel een weerwoord tegen de hetze: http://zondares.blogspot.nl/2013/09/raad-voor-de-rechtspraak-opstelten.html
  of meer in zijn algemeenheid:
  http://zondares.blogspot.nl/2013/09/denkbeeld.html

    /  
 2. Dirkje van Bennekom Auteur

  Hoi Danielle

  Wij van powervrouwen kiezen geen partij. We willen in de allereerste plaats dat het vak zo veilig mogelijk wordt voor vrouwen en dat zij (en niet loverboys, pooiers en andere exploitanten) zelf het geld ontvangen.

  Verder verzetten wij ons tegen iedere vorm van gedwongen seks.

  That’s it. We keuren prostitutie dus zeker niet af.

  Groet van Dirkje en dank voor je reactie.

    /  
 3. Danielle

  Dat vind ik een beetje te makkelijke manier om je er van af te maken. Je titelt je artikel “de ongemakkelijke waarheid over de Nederlandse prostitutie”, en je geeft alleen kritiekloos weer wat hardline anti-prostitutie activiste schrijft in haar boekje, zonder enige vorm van beschouwing in een breder kader. Dat is een anti prostitutie propagandaboekje pluggen, en geen strobreed meer. Hoe had dit artikel wel anti-prostitutie kunnen zijn, als dit het niet is?

    /  
 4. Dirkje van Bennekom Auteur

  Danielle. Er is een grote discrepantie tussen het ‘tegen prostitutie zijn’ en je keren tegen ‘de manier waarop dit vaak gebeurt’. Dat lijkt me niet zo moeilijk te begrijpen.

  Daar waar vrouwen zonder ronselaars, pooiers enz. hun werk vrijwillig en veilig doen, hoor je mijns inziens weinig kritiek.

  Het gaat er nu juist om dat het in de afgelopen jaren politiek correct was om prostitutie maar normaal te vinden en dat is het niet. Het gaat 9 van de 10x niet om de vrouwen zelf, maar alle vliegen die zich rond de stront vergaren.

  Zodra vrouwen het heft en recht zelf in handen gaan nemen, wordt het al een heel stuk beter!
  Dirkje

    /  
 5. Danielle

  Kritische beschouwing van informatie van de vrouwen zelf laat nou juist zien dat het andersom ligt. Er is veel minder mis dan wat types als Renate van der Zee claimen met hun hijgsensatie. Die sensatie kritiekloos brengen als feit, zoals je in je laatste reactie ook doet, maakt nou juist een kader waarin het zelfbeschikkingsrecht van de vrouwen van rechtswege wordt ingeperkt. Dat is namelijk wat er door deze doorlopende persoffensieven politiek haalbaar wordt. Dat leidt tot excessen zoals de razzia’s:
  http://zondares.blogspot.nl/2013/03/razzias.html
  Van der Zee schrijft een factfree boekje, en dat het zo kritiekloos gratis reclame krijgt van powervrouwen, enkel omdat het van de ingepeperde verwachtingen niet afwijkt, zit mij dwars.

    /  
 6. Richard Dijksema

  Er worden stevige uitspraken gedaan door Van der Zee. Een beroepsgroep vrouwen wordt weggezet als slachtoffers, zonder dat Van der Zee feiten aandraagt. Wie stelt bewijst, hoe groter je stelling, hoe groter je bewijs moet zijn. Helaas geen betrouwbare getallen, en die zullen er ook niet komen tenzij je alleen veroordelingen als uitgangspunt neemt. Dan moet er sprake zijn geweest van een overtuigende zaak. Dat zijn er alleen niet zoveel als de Van der Zee’s beweren, dus daar hoor je ze niet over.
  .
  Er is altijd een magische reden waarom er zoveel sekswerkers zijn die niet naar de politie stappen. Pooiers die kunnen toveren en vrouwen onderdrukken zonder een spoortje bewijs, sekswerkers die eigenlijk niet eens zouden weten dat ze gedwongen worden, etcetera. Bij invallen in rosse buurten worden ook eigenlijk nooit dwanggevallen gevonden. Altijd is de conclusie dat dwang moeilijk aan te tonen is. Nooit dat dwang een uitzondering is die moet worden bestreden in plaats van de gehele sector te stigmatiseren.
  .
  Het soort verhaaltjes zoals Van der Zee vertelt worden geslikt als zoete koek. Twintig klanten per dag? Geen sekswerker die zoveel omzet draait. Het zijn hijgerige verhaaltjes die graag gelezen worden. Of ze waar zijn of niet is wat minder relevant. Google ook maar eens op Maria Mosterd, en Patricia Perquin.

    /  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>