Nieuw gevonden document werpt totaal ander beeld op Jezus en zijn visie op vrouwen

toen_god_

“Ik heb helemaal niets tegen God en al helemaal niet tegen Jezus”, placht mijn broer te zeggen. “Maar ik heb wel erg veel moeite met hun grondpersoneel.” Vergeef me, maar aan deze platitude moest ik denken toen ik het bericht las over een in 2008 gevonden boekwerk in Jordanië. De klei-bladzijden ervan zijn z0 groot als pinpasjes en het geheel wordt bij elkaar gehouden door ijzeren ringen.

Lang ging men ervan uit dat het document nep was, maar bij nader onderzoek blijkt het werkelijk te gaan om een schrijven van zo’n 2000 jaar geleden, de tijd dat Jezus Christus op aarde zou hebben geleefd en dus het begin van onze jaartelling. Op de afbeelding onderaan is ook duidelijk het Joodse symbool van de 7-armige kandelaar (menora) te zien.

De inhoud van dit manuscript zou echterweleens voor flinke deining kunnen zorgen. Het handelt over Jezus en zijn aanhangers en discipelen. De tekst suggereert dat Jezus niet zijn eigen geloof begon, maar een traditie uit de tijd van de oudtestamentische koning David (verre familie van hem volgens de overlevering) in ere herstelde. Hij wilde een oude joodse geloofsrichting nieuw leven in blazen, waarin een beduidend grotere rol was weggelegd voor een vrouwelijke godheid. De god die hij aanbad was bovendien man noch vrouw.

Het unieke onderzoek van professoren Roger Webb & Chris Jeynes van de universiteit van Surrey heeft uitgewezen dat de codex ergens tussen de 1800 en 2000 jaar oud is. Een unieke vondst, omdat Jezus buiten de nieuwtestamentische bijbelboeken niet vaak genoemd wordt. Dit zou dan op dit moment het oudste en enige Hebreeuws-Christelijke document zijn.

Volgens de kleitabletten zou het christendom gesticht zijn op basis van wat Jezus deed in de tempel van Salomo, waarvan de Klaagmuur in Jeruzalem (door vele Joden en Christenen als heilig gezien) een restant is. ‘Jezus ging die tempel binnen om een verbond met God te vernieuwen,’ aldus de onderzoekers na het vertalen.

GevondenTablet

Lees ook:Het Evangelie van de vrouw van Jezus
Lees ook:Vrouw speelt Jezus in Vlaamse Passie
Lees ook:Mannen spelen nog steeds liever baasje dan vrouwen
Lees ook:Jezus heeft geen auteursrechten op ‘A Course in Miracles’
Lees ook:Orthodoxe jodenmannen weer kwaad op vrouwen van de Klaagmuur

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>