Christelijke crèche mag niet kerkelijke groepsleidster ontslaan

Mag een reformatorisch kinderdagverblijf van medewerkers eisen dat ze ‘meelevend’ lid zijn van een kerk?

Ja dat mag, oordeelt het College voor de Rechten van de Mens in de zaak van een groepsleidster uit Zwolle, die door haar werkgever op straat is gezet.

Dat meldt RTV Ooost.

De 29-jarige Petry van der Weerd voelt zich christen, is gedoopt en staat nog als dooplid ingeschreven bij de kerk van haar ouders in Kampen.

Toen ze bij de crèche begon en in Zwolle ging wonen, zocht ze een kerk die bij haar paste. Maar die kon ze niet vinden en in de loop van de tijd kwam ze tot de conclusie dat ze geen kerk nodig heeft om te geloven.

Haar baas bij kinderdagverblijf ‘De Kleine Reus’ denkt daar anders over. Er volgde een gesprek en lidmaatschap van een christelijke kerk bleek een harde eis.

Een belijdend en actief kerklidmaatschap is volgens de crèche nodig om het geloof te blijven voeden. Het contract van de bewuste vrouw werd uiteindelijk om die reden niet verlengd.

Dus benaderde Van der Weerd het College voor de Rechten van de Mens. Volgens de groepsleidster is er onderscheid gemaakt op grond van religie.

Het college oordeelt dat er inderdaad onderscheid is gemaakt, maar dat niet elk onderscheid verboden is.

“Vanuit het doel en de grondslag van het christelijk kinderdagverblijf is de redenering begrijpelijk en niet onredelijk. Het College oordeelt daarom dat de eis ook nodig voor de functie kan worden geacht.”

Lees ook:Zwangerschapsdiscriminatie neemt toe
Lees ook:Ondernemer die ‘fitte, oogverblindende vrouwen’ zocht, moet voorkomen
Lees ook:Zwangerschapsdiscriminatie blijkt hardnekkig probleem
Lees ook:Mannen gediscrimineerd met wasmachine-actie SBS6
Lees ook:Gelijke beloning vrouwen/mannen is een mensenrecht

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>