Lilian Janse nam karikatuur zwarte kousen kerk-vrouw weg

In 1 ding is Lilian Janse, de eerste vrouw die ooit op een lijst van de Staatkundig Greformeerde Kerk terecht kwam al wel geslaagd: het wegnemen van het typische clichébeeld wat er nog bestaat over vrouwen in bevindelijk gereformeerde kringen.

Geen zwarte kousen, geen rok over de knie, geen uitgestreken bekkie, ja zelfs een legging aan tijdens haar rondje joggen.

Lilian Janse (41) kan nooit uitslapen, bericht vandaag het Dagblad van het Noorden.

Van maandag tot en met zaterdag gaat de wekker om 4 uur ‘s ochtends. Binnen 2 uur bezorgt ze in 2 wijken van Vlissingen de PZC en ‘de vreemdelingen’, zoals ze de landelijke dagbladen noemt. Het geld zet ze opzij voor de studie van haar kinderen.

Zondag is de rustdag. Maar dan gaat de wekker om 8 uur voor het eerste kerkbezoek van die dag. ‘s Middags gaan ze nog een keer. Met de hoed op, zoals het hoort.

En denk niet dat ze ‘s avonds al vroeg onder de wol kruipt. “Dat vind ik niet gezellig voor mijn man. Ik heb nachtjes van 4 uur. Maar ‘s middags, als de kinderen naar school zijn, slaap ik nog 2,5 uur.”

Lilian Janse is een atypische SGP’er. Of eigenlijk, zo vindt zij, hebben wij het verkeerde beeld. Wij zien zwaarmoedige mannen in donkere pakken, met hun gedweeë vrouwen in dito rokken.

“Ik voldoe niet aan dat beeld. Mensen zeggen me dat ik die karikatuur heb weggenomen. Toen ik deze zomer voor het eerst op tv was, zag je me skeeleren over de boulevard. Met een rokje en een legging aan. Een zwarte, want volgens mijn oudste dochter kunnen witte leggings echt niet.”

Als alles goed gaat, zit Janse straks als eerste vrouw voor de SGP in de gemeenteraad.

Lees het interview met Lilian Janse, maandag in Dagblad van het Noorden.

Lees ook:Fifi Visser volgde SGP-vrouw Lilian Janse voor documentaire
Lees ook:Lilian Janse, eerste actieve SGP-politica, zwengelt doodstraf-discussie aan
Lees ook:HISTORISCH: Lilian Janse als 1ste SGP-vrouw in de Raad
Lees ook:Bestuur SGP is niet blij met vrouw die op lijst wil
Lees ook:Mannenbolwerk SGP wordt geadviseerd Lilian Janse af te keuren

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>